FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jačanje inflacije potaknulo prodaje na američkim burzama dionica

NEW YORK, 17. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Skok proizvođačkih cijenau SAD-u u listopadu u utorak je na američkim burzama rezultirao padomcijena dionica, kako su se ulagači zabrinuli da bi američka središnjabanka Fed mogla agresivnije podizati kamatne stope u nadolazećimmjesecima.
NEW YORK, 17. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Skok proizvođačkih cijena u SAD-u u listopadu u utorak je na američkim burzama rezultirao padom cijena dionica, kako su se ulagači zabrinuli da bi američka središnja banka Fed mogla agresivnije podizati kamatne stope u nadolazećim mjesecima.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je tako 0,6 posto, na 10.487 bodova. Tehnološki Nasdaq spustio se 0,7 posto, na 2.078 bodova.

Porast cijena pri proizvođačima za 1,7 posto, što je njihov najveći skok u zadnjih gotovo 15 godina i daleko iznad 0,5 posto koliko je očekivao Wall Street, rezultat je snažnog rasta energetskih i troškova hrane. Taj pokazatelj nagnao je ulagače da prodaju dionice banaka i maloprodajnih kompanija, koje su posebno senzitivne na više kamatne stope.

"Snažan skok proizvođačkih cijena povećava šanse da Fed nastavi s podizanjem kamatnih stopa i u prosincu, što je bio razlog današnjeg umjerenog povlačenja kapitala s tržišta dionica", opisao je raspoloženje na tržištu Michael Sheldon, tržišni strateg pri njujorškoj brokerskoj tvrtki Spencer Clarke.

Najviše su se spustile dionice financijskih tvrtki, pri čemu Citigroupa 1,3 posto, a Morgan Chasea 1,8 posto. Maloprodajne kompanije posebno su osjetljive na više troškove pozajmljivanja, jer to smanjuje svotu novca raspoloživu za osobnu potrošnju. Dionica Wall-Marta tako je oslabila 1,4 posto, a Home Depota 1,9 posto.

Nakon zatvaranja burze tehnološki lider Hewlett-Packard izvijestio je o tromjesečnoj dobiti iznad očekivanja analitičara, što je u elektronskoj trgovini podiglo cijene njegovih dionica za osam posto. "To bi trebalo biti vrlo pozitivno za tržište. Raspoloženje prema tehnoloških dionicama postupno se popravlja", rekao je Steve Neimeth, menadžer investicijskog fonda SunAmerica Mutual Funds.

Skok američke inflacije potaknuo je jučer ulagače na europskim burzama da povuku dio novca uloženog u dionice u dobitonosnim prodajama koje su izazvane skokom cijena u prosjeku na najviše razine u zadnjih 28 mjeseci. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,7 posto, na 4.770 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,4 posto, pa iznosi 4.117 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙