FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skuplja nafta spustila vrijednost Dow Jones indeksa

NEW YORK, 7. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Skok cijena sirove naftena svjetskom tržištu te snižavanje investicijskog rejtinga dionicamaPfizera i Alcoe spustili su u ponedjeljak vrijednosti američkihburzovnih indeksa.
NEW YORK, 7. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Skok cijena sirove nafte na svjetskom tržištu te snižavanje investicijskog rejtinga dionicama Pfizera i Alcoe spustili su u ponedjeljak vrijednosti američkih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks je oslabio 0,4 posto, na 10.547 bodova. Istodobno, tehnološki Nasdaq dobio je 0,15 posto na vrijednosti, tako da iznosi 2.151 bod.

Barel nafte na američkom tržištu jučer je ojačao nadomak 43 dolara, što je rezultiralo padom cijena dionica i obnovljenim zabrinutostima oko utjecaja visoke cijene nafte na korporativne profite i osobnu potrošnju.

Do poskupljenja nafte došlo je uslijed špekulacija da bi OPEC mogao djelovati s ciljem sprječavanja daljnjeg pada cijena nafte na ovotjednom sastanku ministara za naftu članica tog naftnog kartela, ali i zbog napada na američki konzulat u Saudijskoj Arabiji.

"Nafta je jedan od primarnih katalizatora ovih dana, a ponovno raste njezina cijena", kazao je Evan Olsen, čelnik trgovine pri Stephensu. "To je preokrenulo smjer kretanja cijena na tržištu dionica".

Korekciji cijena doprinijelo je i snižavanje investicijskog rejtinga dionicama vodeće svjetske farmaceutske kompanije Pfizer i najvećeg svjetskog proizvođača aluminija Alcoe, što je ulagače okrenulo ulaganju u tehnološke dionice, pomogavši jačanju Nasdaq indeksa. Dionica Pfizera spustila se za više od dva posto, a Alcoe 1,3 posto.

Među tehnološkim dobitnicama izdvaja se dionica Apple Computera, poskupjevši gotovo pet posto, nakon što je brokerska tvrtka JP Morgan podigla procjene njezinih poslovnih rezultata.

Cijene dionica na europskim burzama jučer su izgubile tlo pod nogama nakon što je napad na američki konzulat u Saudijskoj Arabiji podigao cijene nafte. Tržište su pritiskale i umjerene procjene poslovanja britanske vojne industrije BAE Systems te korekcija cijena farmaceutskih dionica. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks spustio se 0,5 posto, na 4.722 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,4 posto, na 4.193 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙