FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 18. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 18. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader susreo se u srijedu s luksemburškim premijerom Jean-Claudeom Junkerom koji je tom prigodom naglasio punu potporu ulasku Hrvatske u EU, priopćio je Vladin glasnogovornik Ratko Maček. Junker je istaknuo kako će se zauzeti za odluku Europskoga vijeća o početku pregovora s Hrvatskom i određivanju datuma za pregovore početkom 2005., rekao je Maček u telefonskoj izjavi. Sanader se s Junkerom susreo nakon sudjelovanja na Gospodarskoj konferenciji za jugoistočnu Europu u Berlinu i nakon bilateralnog susreta s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom, priopćio je Maček.

WASHINGTON - Hrvatska ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u srijedu u Washington u službeni radni posjet Sjedinjenim Državama. Grabar-Kitarović će u četvrtak u Kongresu i State Departmentu razgovarati o američko-hrvatskim bilateralnim odnosima. Hrvatska ministrica u petak i subotu sudjeluje na međunarodnoj konferenciji o transatlantskim odnosima koju organizira nizozemska vlada i nizozemski institut Nexus.

WASHINGTON - Reagirajući na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da njegova zemlja razvija novi nuklearni raketni sustav koji druge sile nemaju, američki State Department je u srijedu rekao kako ruske nuklearne aktivnosti ne vidi kao prijetnju. Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli rekao je novinarima da Washington ne smatra nuklearne aktivnosti Moskve prijetnjom ili kao njezino kršenje sporazuma o kontroli naoružanja sa Sjedinjenim Državama. "Ne vidimo ruske aktivnosti na nuklearnom održavanju i modernizaciji kao prijeteće i ono što rade je potpuno u skladu s našim uzajamnim obvezama prema Moskovskom sporazumu" između SAD-a i Rusije, rekao je Ereli.

KERBALA - Više od 60 iračkih policajca oteto je u nedjelju u hotelu blizu granice s Jordanom, rekao je u srijedu jedan od trojice policajaca koji su uspjeli pobjeći i stići do Kerbale, u središtu Iraka, prenosi AFP. "Bilo nas je oko 65 policajaca i vraćali smo se s vježbe u Jordanu kada je dvadesatak naoružanih i maskiranih osoba ušlo u naš hotel u nedjelju ujutro u Trebilu, blizu granice s Jordanom, ispričao je Leith Naama al-Kaabi. Napadači su na glave policajaca stavili vreće, vezali im ruke i odveli ih, ispričao je policajac koji je uspio pobjeći.

LJUBLJANA - Slovenski parlament potvrdio je u srijedu uz suglasnost svih političkih stranaka prijedlog Niozozemske po kojemu bi Slovenija od početka 2007. godine bila uključena u "trojku" koja će godinu i pol dana predsjedavati Europskoj uniji. Prijedlog da Slovenija predsjedava EU-u u skupini s Njemačkom i Portugalom podržao je 71 prisutni zastupnik. Slovenija bi kao prva od novoprimljenih država u EU bila uključena u novi sistem timskog predsjedavanja EU-om koji je predviđen novim Europskim ustavom, a njezin šestomjesečni mandat predsjedavajuće trajao bi od početka do sredine 2008. godine.

LJUBLJANA - U automobilu poljskog državljanina koji je u utorak u Sloveniju ušao iz Hrvatske preko graničnog prijelaza Macelj slovenski su carinici otkrili i zaplijenili 182 komada koralja zaštićenih po međunarodnoj konvenciji koja zabranjuje trgovinu ugroženim biljnim i životinjskim vrstama (CITES). Kako je u srijedu u priopćenju za javnost navela slovenska carinska uprava, protiv vozača je otvoren postupak za carinski prekršaj, a sličnih pokušaja unošenja ugroženih životinjskih i biljnih vrsta u Europsku uniju preko Sloveije sve je više.

KHARTUM - Vlada u Khartumu nada se da će se Vijeće sigurnosti na sastanku 18. i 19. studenoga u Nairobiju izjasniti u korist mira u Sudanu nakon uspješnih pregovora. "Nadamo se da će sastanak Vijeća sigurnosti u Nairobiju pridonijeti napredovanju mirovnih napora u Sudanu i da će rezultirati rezolucijom u korist globalnog mira, koji iskreno traži sudanska vlada", izjavio je u srijedu sudanski ministar vanjskih poslova Mustafa Osmane Ismail.

KAIRO - Većina sudionika međunarodne konferencije o Iraku, previđene za 22. i 23. studenoga u Sharm el-Sheiku "potvrdili su sudjelovanje", rekao je u srijedu navečer egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Aboul Gheit. Dodao je da će se na sastanku okupiti ministri vanjskih poslova Iraka i susjednih zemalja 22. studenoga "usporedno s drugim sastankom visokih dužnosnika zemalja, organizacija i stranaka" nazočnih na konferenciji. "Većina sudionika potvrdila je sudjelovanje na proširenom sastanku 23. studenoga na razini ministara vanjskih poslova", rekao je Abouk Gheit novinarima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙