FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle uoči sastanka OPEC-a i zahlađenja u SAD-u

LONDON, 9. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u četvrtak suporasle uoči sastanka članica OPEC-a ali i najavljenog neuobičajenosnažnog zahlađenja koje će pojačati potražnju u istočnom dijeluSAD-a.
LONDON, 9. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u četvrtak su porasle uoči sastanka članica OPEC-a ali i najavljenog neuobičajeno snažnog zahlađenja koje će pojačati potražnju u istočnom dijelu SAD-a.

Na američkom je tržištu barel nafte poskupio za 48 centi, na 42,42 dolara nakon što je u srijedu nakratko kliznuo na najnižu razinu od 22. srpnja, dosegnuvši 40,45 dolara po barelu. Na londonskom je tržištu barel poskupio 62 centa, na 39,31 dolara.

Državna meteorološka služba u SAD-u predviđa da će od 14. prosinca temperature u regiji pasti ispod razine uobičajene za ovo doba godine a razina zaliha lož-ulja u SAD-u niža je 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

OPEC će pak na sastanku, zakazanom u petak u Kairu, raspravljati o eventualnom smanjenju proizvodnje kako bi zaustavio 24-postotni pad cijena u proteklih šest tjedana.

"OPEC baš i nije siguran kako će se kretati raspoloženje na tržištu odnosno vremenske prilike u istočnom dijelu SAD-a kao ključnom pokretaču cijena", tumači Tor Kartevold iz najveće norveške naftne kompanije Statoil ASA, ističući da "samo tržište lož-ulja može dodatno pojačati uzlazni trend" cijena.

Članice OPEC-a trebale bi smanjiti proizvodnju kako bi se približile aktualnoj ciljanoj razini od 27 milijuna barela dnevno i tako spriječile daljnji pad cijena, izjavili su u četvrtak u Kairu arapski ministar za naftu Ali al-Naimi i njegove kolege Libijac Fathi Hamed Ben Shatwan, Venecuelanac Rafael D. Ramirez i Kuvajćanin Ahmad al-Fahd al-Sabah.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙