FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi pod pritiskom dionica rudarskog sektora

LONDON, 8. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Europske dionice u srijedusu se našle pod pritiskom slabljenja dionica rudarskih tvrtki uslijedpada cijena kovina te zabrinutosti oko učinaka jakog eura nagospodarski rast.
LONDON, 8. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Europske dionice u srijedu su se našle pod pritiskom slabljenja dionica rudarskih tvrtki uslijed pada cijena kovina te zabrinutosti oko učinaka jakog eura na gospodarski rast.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio nešto više od 0,5 posto, na 4.703 boda. Frankfurtski DAX indeks oslabio je gotovo 0,3 posto, na 4.201 bod.

Rudarske kompanije bilježe pad cijena dionica peti dan zaredom pod utjecajem pada cijena bakra, zlata i drugih kovina. Analitičari kažu kako postoji zabrinutost da bi se snažan rast cijena kovina mogao približavati kraju.

Po gubitcima su se isticale dionice toga sektora, pri čemu su one Anglo-Americana oslabile 1,7 posto, Xstrate 2 posto, BHP Billitona 1,9 posto i Rio Tinta za 2,8 posto.

Oslabile su i dionice tehnoloških kompanija nakon što je američki Texas Instruments, najveći proizvođač čipova za mobilne telefone, objavio da trend narudžbi ostaje i dalje slab. To je spustilo cijene dionica europske industrije čipova, među kojima ASML-a i Infineona za oko 1,3 posto, a oslabile su i dionice proizvođača mobilnih telefona Nokije i Ericssona.

"Postajemo nešto oprezniji glede europskog tržišta dionica", izjavio je Nigel Bolton, analitičar pri SWIP-u.

Europskim ulagačima brige zadaje i snažan euro, strahujući oko njegovih učinaka na gospodarski rast. Euro je, naime, u utorak zabilježio novu najvišu razinu prema dolaru uslijed zabrinutosti ulagača oko američkih strukturalnih manjkova.

S druge strane, među rijetkim današnjim dobitnicima našle su se dionice Telecom Italie i TIM-a, koje su obje skočile na najviše razine u zadnje dvije godine, nakon što se nastavila trgovina tim dionicama po objavi talijanskog telekom diva kako planira kupiti kontrolni paket dionica u svojoj podružnici mobilnog poslovanja za 21 milijardu eura. Dionice Telecom Italie ojačale su 3,2 posto, a TIM-a 6,3 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je, pak, za 0,62 posto, na 10.941 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙