FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 22. studenog 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 22. studenog 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LA ROCHELLE - Calypso, brod za oceanografsko istraživanje legendarnog Jacquesa Cousteaua, koji je već šest godina na vezu u luci La Rochelle na jugozapadu Francuske, kupit će i obnoviti američki Carnival, najveći organizator kružnih putovanja u svijetu, javlja AFP. Calypso će se obnoviti u brodogradilištu na Bahamima, za cijenu od 1,3 milijuna dolara, a radovi bi trebali biti završeni do ljeta 2005. Obnovljeni Calypso postat će "središte namijenjeno istraživanju i okolišu", ističe Carnival.

BANGKOK - Procjenjuje se da je ugroženo oko 58 posto svjetskih koraljnih grebena, stoji u izvješću "Status koraljnih grebena u svijetu" Svjetskog kongresa za očuvanje prirode. U izradi izvješća na 580 stranica sudjelovalo je 240 stručnjaka iz 96 zemalja. Koraljni grebeni su teško pogođeni klimatskim fenomenom El Nino koji je 1998. godine uzrokovao podizanje temperatura mora, a tako i bijeljenje koralja, pa čak i uništavanje 16 posto svjetskih grebena. U izvješću se navodi i da se osam posto svjetskih grebena oporavilo od 1998. godine. Šef globalnog pomorskog programa Svjetskog kongresa za očuvanje prirode Gustaf Lundin je izjavio da oporavak nije jednoličan i mnogi grebeni, gotovo uništeni 1998., pokazuju mininalne znakove oporavka.

WASHINGTON - Američka svemirska agencija NASA lansirala je u subotu satelit koji bi trebao istražiti tajanstvene eksplozije gama zraka u svemiru. Satelit Swift opremljen je trima teleskopima, a lansiran je iz svemirskog centra u Cape Canaveralu na Floridi. Znanstvenici se nadaju da će Swift tijekom svoje misije, koja bi trebala trajati tri desetljeća, sakupiti podatke koji bi trebali objasniti tajanstvene eksplozije gama zraka i crne rupe, te rasvijetliti okolnosti nastanka svemira. Eksplozije gama zraka traju samo djelić sekunde ali oslobađaju veću količinu energije nego što oslobodi sunce tijekom milijardi godina. Eksplozije se nikada ne događaju na istom mjestu. Znanstvenici NASA-e smatraju da bi eksplozije mogle biti povezane sa stvaranjem crnih rupa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙