FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 25. STUDENOGA 2004. GODINE

ZAGREB, 25. studenog 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD25. STUDENOGA 2004. GODINE
ZAGREB, 25. studenog 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 25. STUDENOGA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.520,31 10.492,60

Tokyo/NIKKEI 10.900,34 10.872,33

London/FTSE-100 4.743,80 4.719,40

Frankfurt/DAX 30 4.153,69 4.125,30

--------------------------------------------------

Tijekom mirne trgovine uoči praznika Dana zahvalnosti, na američkim su burzama u srijedu indeksi blago porasli, a ponajviše su tome pridonijele tehnološke dionice.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je u prosjeku za 0,3 posto, na 10.520 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,9 posto na vrijednosti, dosegnuvši 2.102 boda.

Jačanje tehnoloških dionica pomoglo je na tržištu dionica nadoknaditi negativan utjecaj novog porasta cijena nafte. One su jučer na njujorškom tržištu premašile 49 dolara za barel.

"Trgovina je bila vrlo mirna uoči praznika. Ulagači u dionice bili su vrlo oprezni uoči četiri praznička dana", izjavio je Ned Riley, strateg pri State Street Global Advisors-u.

Snažan skok cijena dionica Interne kompanija podupro je kupovinu tehnoloških dionica. Tako je dionica Google-a ojačala četiri posto, nakon što je Goldman Sachs povisio njezin investicijski rejting. To je povuklo naviše i cijene dionica Yahoo-a za tri posto, te eBay-a za dva posto. Od značajnijih dobitnika u tome sektoru ističe se i Apple, kojem je cijena dionica porasla 4,5 posto.

Makroekonomske vijesti dale su također blagi poticaj tržištima dionica. Naime, broj novo nezaposlenih Amerikanaca smanjen je prošloga tjedna na 323.000, više nego što se očekivalo.

Na europskim burzama jučer su najviše bile pod pritiskom dionice automobilskih kompanija, koje muči snažna aprecijacija eura i sve skuplji izvoz. Londonski Ftse indeks spustio se 0,5 posto, na 4.719 bodova. Frankfurtski DAX istodobno je ojačao 0,3 posto, na 4.125 bodova.

Cijene europskih dionica u četvrtak su porasle, potaknute ohrabrujućim poslovnim izvješćima njemačkog diva farmaceutske i kemijske industrije Bayer i britanskog operatera lanca supermarketa Tesco.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao oko 0,5 posto, dosegnuvši 4.743 boda. Frankfurtski DAX bio je na dobitku od gotovo 0,7 posto, dosegnuvši 4.153 boda.

Među dobitnicama su se isticale dionice njemačkog Bayera, koje su ojačale 1,6 posto po objavi dobiti u trećem tromjesečju od 383 milijuna eura, koju su dealeri ocijenili zadovoljavajućom, te nakon podizanja procjena za čitavu poslovnu godinu.

Ojačale su za 2,3 posto i dionice britanskog Tesco-a, dosegnuvši rekordnu visoku cijenu, nakon što je izvijestio o 12,2-postotnom rastu prihoda u trećem tromjesečju, što je više nego je većina analitičara predviđala, kako je nastavio pridobivati udio u operacijama koje nemaju veze s prehranom. "Tescove brojke su fenomenalne", kratko je ocijenio David Buik iz Cantor Indexa.

Div potrošačke elektronike Philips također je zabilježio rast cijena dionica, od 1,3 posto, nakon što je izvijestio da je prodao tri posto udjela u francuskoj medijskoj grupi Vivendi Universal za 720 milijuna eura. Njegove su dionice ojačale pod utjecajem špekulacija trgovaca što će Philips učiniti s gotovinom. No, Vivendijeve su dionice oslabile 0,7 posto.

Ulagači na europskim burzama nisu puno pozornosti pridavali daljnjem rastu tečaja eura na nove rekordne razine prema dolaru. "Zasad se tržišta ne osvrću na jačanje eura u smislu njegovih učinaka", kazao je europski strateg pri Standard & Poor's-u Clive McDonell.

Ne očekuje se značajniji obujam trgovanja na europskim burzama obzirom da su američka tržišta zatvorena zbog obilježavanja praznika Dana zahvalnosti.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,26 posto, na 10.900 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,3188 1,3201 1,3165

Euro/JPY 135,20 135,70 135,09

USD/JPY 102,49 103,02 102,41

-------------------------------------------------

Tečaj dolara u četvrtak je dosegnuo novu povijesno najnižu razinu prema euru, nastavljajući tako oštro klizanje treći dan uzastopno, kako su ulagači i dalje zabrinuti golemim američkim strukturalnim manjkovima, dok Washington, čini se, zadovoljno gleda na slabiji tečaj valute.

U četvrtak je tako euro probio granicu od 1,32 dolara. Tečaj dolara potonuo je i na četiri i pol godišnju najnižu razinu prema jenu, tj. 102,4 jena, oslabivši više od osam posto od kraja rujna.

"Ušli smo u novu fazu deprecijacije dolara - ona je postala oruđe u rukama zakonodavaca. Taj potez vrlo je značajan događaj. Dok zakonodavci istinski ne počnu protestirati, što bi moglo zaustaviti taj trend?", pita se Jim McCormick, čelnik istraživanja pri Lehman Brothersu.

Ponovljena upozorenja japanskih monetarnih vlasti nisu mnogo postigla na zaustavljanju klizanja dolara, koji je započeo ubrzavati nakon što je krajem prošloga tjedna predsjednik američke središnje banke Alan Greenspan kazao da su američki manjkovi neodrživi te da bi apetit ulagača za američkom imovinom mogao pasti.

Dolar pritišću prema jenu i špekulacije da bi Kina mogla odlučiti revaluirati juan u idućih nekoliko dana. Priče o tome ojačale su u četvrtak, pa je premija na fiksirani tečaj juana prema dolaru na najvišoj razini u proteklih više od godinu dana, budući neki analitičari ističu da bi Peking mogao donijeti odluku o tome ovoga vikenda na gospodarskom sastanku na visokoj razini.

Nove najniže rekorde američka valuta zabilježila je i prema ostalim važnijim svjetskim valutama, i to novu najnižu u zadnjih devet godina prema švicarskom franku, tako da stoji 1,1427 franaka; zatim 16-godišnju najnižu prema novozelandskom dolaru te devetogodišnju najnižu prema košarici najvažnijih svjetskih valuta.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

25.11. USLIB 2,09 2,18 2,38 2,60

25.11. EULIB 2,10 2,12 2,18 2,22

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙