FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

China Aviation Oil izgubila 550 milijuna dolara

SINGAPUR, 1. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Kineska tvrtka China AviationOil našla se u velikoj nevolji jer je izgubila 550 milijuna dolara ušpekulativnoj trgovini naftom, potaknuvši bojazan u vezi s dionicamaostalih kineskih tvrtki.
SINGAPUR, 1. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Kineska tvrtka China Aviation Oil našla se u velikoj nevolji jer je izgubila 550 milijuna dolara u špekulativnoj trgovini naftom, potaknuvši bojazan u vezi s dionicama ostalih kineskih tvrtki.

Tvrtka koja opskrbljuje Kinu kerozinom objavila je u utorak da je gubitak ekvivalentan njezinoj tržišnoj kapitalizaciji od 549 milijuna dolara, što je potaknulo ozbiljne bojazni u vezi s njezinom budućnošću.

Riječ je o najvećoj svoti koju je neka tvrtka u Singapuru izgubila spekulacijama sa cijenama derivata otkada je britanski trgovac Nick Leeson prouzročio stečaj Barings Investment Bank, izgubivši devedesetih godina više od jedne milijarde dolara pogrešnim procjenama tržišta dionica.

China Aviation Oil objavio je da je njezin ambiciozni izvršni direktor Chen Jiulin suspendiran uoči nezavisne revizije gubitaka, koju će provesti PriceWaterhouseCoopers.

"Kada su cijene sirove nafte dosegnule rekordnu razinu od više od 55 dolara po barelu, kompanija se suočila sa zahtjevima brokera za promjenom otvorenih pozicija, a nije imala sredstava da im udovolji", stoji u priopćenju CAO-a.

Zatražila je pomoć matične tvrtke u vlasništvu kineske vlade China Aviation Oil Holding Co., koja je osigurala hitan zajam od 100 milijuna dolara, ali pokazalo se da je ta pomoć bila zakašnjela i nedostatna.

Posljedice katastrofalnog stanje u China Aviation Oil-u, koji je nekada svrstavan među vodeće kineske tvrtke na singapurskoj burzi, osjetile su u srijedu i druge velike kineske tvrtke.

Među vodećih 40 gubitnika na singapurskoj burzi našlo se u srijedu nekoliko kineskih tvrtki, uključujući China Petrotech, vrijednost čijih je dionica smanjena za 2,5 singapurskih centi, odnosno 5,16 posto, na 46 singapurskih centi, i Hongguo International čije su dionice pojeftinile 10 centi, odnosno 4,55 posto, na 21 singapurski cent.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙