FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Credit Suisse ojačao europske burzovne indekse

LONDON, 7. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica uutorak su porasle, predvođene švicarskom bankom Credit Suisse poobjavi ambicioznih ciljanih rezultata poslovanja.
LONDON, 7. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su porasle, predvođene švicarskom bankom Credit Suisse po objavi ambicioznih ciljanih rezultata poslovanja.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,2 posto, na 4.732 boda. Frankfurtski DAX indeks istodobno je poskočio gotovo 0,7 posto, dosegnuvši 4.221 bod.

Od današnjih dobitnika izdvaja se švicarska banka Credit Suisse, koja je na sastanku ulagača u utorak objavila ambicioznu ciljanu zaradu i najavila integriranje investicijske banke Credit Suisse First Boston sa svojom privatnom bankom.

Dobrom raspoloženju europskih ulagača pridonijela je objava pokazatelja očekivanja njemačkih ulagača instituta ZEW, koji je pokazao neočekivani skok u prosincu. Posljedica je to pada cijena sirove nafte koji je pomogao kompenzirati zabrinutosti oko utjecaja jakog eura na ključni sektor izvoza.

Institut ZEW je objavio da je njegov indeks očekivanja ulagača u najvećem europskom gospodarstvu u prosincu uvećan na 14,4 boda, nakon gotovo najniže razine u zadnje dvije godine od 13,9 bodova zabilježene u mjesecu ranije.

"Postoje naznake da je domaća potražnja prešla svoju najlošiju točku, a pokazatelj ZEW-a bi to mogao odražavati", izjavio je ekonomist BNP Paribasa u Londonu, Ken Wattret.

Najzaslužniji za značajnije jačanje indeksa DAX bile su dionice Deutsche Telekoma i softverskog diva SAP.

S druge strane, bilo je i gubitnika, među kojima se izdvaja francuski osiguravatelj Scor, čije su dionice potonule 7,3 posto nakon što je američka porota odlučila tretirati rušenje dvaju nebodera Svjetskog trgovačkog centra 11. rujna kao dva odvojena događaja. Ta će odluka, prema riječima trgovaca, teško pogoditi tog osiguravatelja.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se 0,99 posto, na 10.873 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙