FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen pad europskih burzovnih indeksa

LONDON, 6. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica uponedjeljak su se spustile uslijed daljnjeg slabljenja dolara ijačanja cijena nafte, pri čemu su najviše bile pogođene one britanskogBAE Systemsa zbog očekivanja pada njegovih profitnih margina u jednomdijelu poslovanja.
LONDON, 6. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su se spustile uslijed daljnjeg slabljenja dolara i jačanja cijena nafte, pri čemu su najviše bile pogođene one britanskog BAE Systemsa zbog očekivanja pada njegovih profitnih margina u jednom dijelu poslovanja.

Londonski Ftse indeks do podneva je oslabio 0,43 posto, spustivši se na 4.727 bodova. Frankfurtski DAX bio je na gubitku oko 0,2 posto te iznosi 4.199 bodova.

Od značajnijih gubitnika ističe se najveći europski proizvođač opreme za vojnu industriju, britanski BAE Systems, čije su dionice potonule četiri posto, nakon što je najavio pad profitnih margina u dijelu poslovanja za korisnička rješenja.

Oslabile su i dionice farmaceutskih kompanija AstraZenece, GlaxoSmithKline-a i Roche-a, sve redom za više od jedan posto, pogođene padom tečaja američke valute. No, neki upravitelji fondova kažu da se zabrinutosti glede njegova učinka na zarade europskih tvrtki čine pretjeranima.

"Farmaceutski sektor pogođen je vrlo jako što se tiče cijena dionica, koje su na najnižim razinama u zadnjih deset godina, no velik broj kompanija toga sektora i dalje nastavlja rasti po dvoznamenkastim stopama", kazala je Rita Dhut iz Morley Fund Managementa. Dodala je kako su fondovi i dalje optimistični glede toga sektora.

Dionice su pogođene daljnjim slabljenjem tečaja dolara, koji se približio novoj najnižoj razini u odnosu na euro, nakon pada na oko 1,3460 dolara za euro. Pao je za oko 7 posto od početka godine, što prijeti zaradama europskih kompanija izloženih američkom tržištu. "Reakcija je vrlo jaka na one dionice koje se smatraju visoko izloženima američkom dolaru", kazala je Dhut.

Udarac dionicama zadale su i vijesti o napadu na američki konzulat u Saudijskoj Arabiji i rastu cijena nafte na gotovo 43 dolara po barelu s najnižih razina u zadnja tri mjeseca.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se za 0,84 posto, na 10.981 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙