FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RSŠ na proljeće 2005. započinje vlastitu stanogradnju

ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Raiffeisen stambena štedionica (RSŠ)na proljeće iduće godine trebala bi započeti s vlastitomstanogradnjom, za što je već zatraženo odobrenje Ministarstvafinancija, najavio je na današnjoj konferenciji za novinarepredsjednik Uprave RSŠ-a Hans Christian Vallant.
ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Raiffeisen stambena štedionica (RSŠ) na proljeće iduće godine trebala bi započeti s vlastitom stanogradnjom, za što je već zatraženo odobrenje Ministarstva financija, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave RSŠ-a Hans Christian Vallant.

Za idući tjedan Vallant je najavio i objavu poziva za prikupljanje ponuda za kupnju zemljišta na području grada Zagreba. Dodao je kako bi za početak RSŠ gradila manje stambene objekte, ukupne korisne površine između tisuću i 1.500 četvornih metara, sa stanovima prosječne veličine od oko 70 četvornih metara, i to po cijeni od 1.000 do 1.200 eura po četvornom metru.

U idućoj se godini u RSŠ-u nadaju i promjeni zakona o stambenim štedionicama, kako bi se omogućilo međufinanciranje, odnosno odobravanja stambenog kredita štedišama još za vrijeme trajanja stambene štednje, jer nepostojanje međufinanciranja, rekao je Vallant, predstavlja glavnu kočnicu razvoju stambenih štedionica. Podsjetio je da je radna skupina Ministarstva financija i štedionica još krajem 2003. usuglasila zakonske izmjene, te da je gotov zakonski tekst još uvijek u Ministarstvu.

RSŠ je od početka godine do kraja studenog sklopila novih 33.209 ugovora o stambenoj štednji, ugovornog iznosa od 274 milijuna eura. Trenutno imaju ukupno 213.176 ugovora o stambenoj štednji, ugovornog iznosa od 1,73 milijarde eura te uplaćenih 1,69 milijardi kuna štednih depozita, što čini više od 40 posto hrvatskog tržišta, rekao je Vallant. Kako je prosinac tradicionalno najuspješniji mjesec za štedionice, u RSŠ-u očekuju da će ovu godinu završiti s ukupno 220 tisuća ugovora,a u idućoj godini očekuju najmanje 45 tisuća novih ugovora.

Ta je štedionica do sada svojim štedišama odobrila 4.078 stambenih kredita, u vrijednosti većoj od 33,6 milijuna eura, od čega je u ovoj godini odobreno ukupno 1.685 kredita, vrijednih 17,8 milijuna eura.

Na upit o informacijama da bi moglo doći do promjena pa bi se državna poticajna sredstva isplaćivala samo u slučaju podizanja kredita, Vallant je odgovorio kako službenih informacija o tome nema te da je to čuo od medija. No, drži da promjene sustava stambene štednje neće ići u tom smjeru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙