FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PT: JUTARNJI LIST O POSLJEDICAMA IZMJENA ZAKONA O LIJEKOVIMA

ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Predložene izmjene Zakona olijekovima, kojima se uvodi institut "data exclusivity", mogle bi senegativno odraziti na poslovanje domaće farmaceutske industrije, pačak i rezultirati preseljenjem poslovanja u neku od zemalja EU, pišeJutarnji list.
ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Predložene izmjene Zakona o lijekovima, kojima se uvodi institut "data exclusivity", mogle bi se negativno odraziti na poslovanje domaće farmaceutske industrije, pa čak i rezultirati preseljenjem poslovanja u neku od zemalja EU, piše Jutarnji list.

"Taj članak Zakona, bez prijelaznih odredbi o odgodi primjene instrumenta "data exclusivity", kojom bi se omogućio barem dovršetak započetih projekata, predstavlja udarac na razvoj Belupa. Predložena odredba zahtijevala bi od Belupa da znatan dio svog poslovanja transferira u neku od zemalja EU, a to bi se sigurno negativno odrazilo na rezultate poslovanja tvrtke", kaže direktorica korporativnih komunikacija u Belupu Snježana Foschio Bartol.

Taj institut, naime, omogućuje proizvođačima originalnih lijekova ekskluzivitet na hrvatskom tržištu u trajanju od šest godina, što znači da se u tom razdoblju neće moći registrirati niti jedan generički lijek, odnosno kopija originalnog. A domaća farmaceutska industrija temelji se upravo na generičkim lijekovima.

"Data exclusivity poistovjećuje se sa zaštitom intelektualnog vlasništva, što on ne predstavlja, nego osigurava monopol originatora na tržištu", kazala je Snježana Foschio Bartol u Jutarnjem listu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙