FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC oštro smanjuje svoju izloženost američkoj valuti

LONDON, 7. prosinca 2004. (Hina) - Izvoznici nafte oštro su smanjilisvoju izloženost američkom dolaru u protekle tri godine, najnoviji supodaci Banke za međunarodna poravnanja (BIS), piše financijski listFinancial Times.
LONDON, 7. prosinca 2004. (Hina) - Izvoznici nafte oštro su smanjili svoju izloženost američkom dolaru u protekle tri godine, najnoviji su podaci Banke za međunarodna poravnanja (BIS), piše financijski list Financial Times.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) smanjile su udio svojih depozita u američkoj valuti sa 75 posto u trećem tromjesečju 2001. na 61,5 posto.

Središnje banke na Bliskom istoku svoje su rezerve u dolarima navodno zamijenile eurom i funtom kako bi izbjegle gubitke uslijed pada tečaja američke valute i pripremile se na to da vrijednost izvoza nafte ne iskazuju samo u dolarima.

Podaci BIS-a, u tromjesečnom pregledu te organizacije, pokazuju da je udio dolarskih depozita zemalja članica OPEC-a od 2002. smanjen za četiri posto, unatoč skoku prihoda OPEC-a na rekordne razine u ovoj godini.

Dužnosnici OPEC-a kažu da kartel pokušava zaštititi svoju kupovnu moć po barelu, budući je Europa njegov najveći trgovinski partner. OPEC-ov uvoz iz Europe uvećan je za 29 posto između 2001. i 2003., dok je isti iz Sjedinjenih Država smanjen za 14 posto, podaci su investicijske banke Morgan Stanley.

Simon Derrick, analitičar pri Bank of New York, rekao je da ima smisla da oni diversificiraju svoje rezerve budući je većina njihove potrošnje u eurozoni i Japanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙