FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BLAIR I CHIRAC ZAUZIMAJU SE ZA STABILAN I DEMOKRATSKI IRAK

LONDON, 18. studenog 2004. (Hina) - Britanija i Francuska zauzimaju seza "stabilan i demokratski Irak", izjavio je u četvrtak britanskipremijer Tony Blair nakon razgovora s francuskim predsjednikomJacquesom Chiracom, iako su dvojica državnika dali do znanja da imajurazličita gledišta na prošlogodišnju invaziju na Irak.
LONDON, 18. studenog 2004. (Hina) - Britanija i Francuska zauzimaju se za "stabilan i demokratski Irak", izjavio je u četvrtak britanski premijer Tony Blair nakon razgovora s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom, iako su dvojica državnika dali do znanja da imaju različita gledišta na prošlogodišnju invaziju na Irak.

"Obje zemlje drže se rezolucije 1546, žele stabilan i demokratski Irak i učinit će sve da se to ostvari", rekao je Blair, prenosi DPA.

Chirac je istaknuo da se Britanija i Francuska slažu u svim područjima, a Irak je jedino pitanje u kojemu postoje razlike. "Povijest će reći tko je bio u pravu, a tko u krivu", rekao je Chirac.

Uoči posjeta Velikoj Britaniji, Chirac je ocijenio da je svijet ugroženiji nakon napada na Irak. Zbog invazije koalicijskih snaga na tu zemlju odnosi dviju država bili su krhki, a ponekad i napeti, navodi agencija Reuters i ocjenjuje da susret dvojica državnika pokazuje snažnu volju da se to pitanje konačno zaključi.

Britanski i francuski čelnici naveli su da se potpuno slažu oko Afganistana, stanja na Balkanu, Africi, klimatskih promjena i europske sigurnosti.

Slažu se i oko stanja na Bliskom istoku, ocijenjujući da bi Izraelci i Palestinci trebali sjesti za zajednički stol nakon smrti Jasera Arafata.

Francuskog predsjednika primit će u četvrtak navečer u dvorcu Windsor britanska kraljica Elizabeta II.

Chiracov posjet Velikoj Britaniji organiziran je u povodu stogodišnjice "Srdačne Antante", sporazuma kojim su okončana stoljetna neprijateljstva tih dviju europskih sila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙