FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRVA FARMA USKLAĐENA PO EU STANDARDIMA

ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Farma za proizvodnju kravljegmlijeka u vlasništvu Miljenka Tumpaka iz Poljane kraj Vrbovca prva jekoja je usklađena prema visokim standardima EU-a te upisana u Upisnikodobrenih objekata u Hrvatskoj, priopćeno je u utorak iz Lure i saZagrebačke burze.
ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Farma za proizvodnju kravljeg mlijeka u vlasništvu Miljenka Tumpaka iz Poljane kraj Vrbovca prva je koja je usklađena prema visokim standardima EU-a te upisana u Upisnik odobrenih objekata u Hrvatskoj, priopćeno je u utorak iz Lure i sa Zagrebačke burze.

Projekt usklađivanja farmi za proizvodnju mlijeka prema EU standardima prvi je takve vrste u Hrvatskoj, a pokrenuli su ga Lurini stručnjaci kao pilot-projekt koji je primijenjen na farmi za proizvodnju kravljeg mlijeka kooperanta Tumpaka.

Projekt je trajao tri mjeseca tijekom kojih su stručnjaci izradili elaborat kojim su objedinjene i usklađene smjernice europske komisije o higijenskim uvjetima u objektima za proizvodnju mlijeka te propisi Republike Hrvatske, uključujući Zakon o veterinarstvu i pripadajuće pravilnike.

Sadržaj elaborata koji uključuje tehničko-tehnološke, zdravstvene i zoohigijenske aspekte u usklađivan je s predstavnicima Uprave za veterinarstvo, a odobrilo ga je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Jedan od osnovnih preduvjeta za proizvodnju mlijeka prema EU smjernicama je ispunjavanje visokih higijenskih standarda. Važnost projekta je iznimna jer on označava prilagođavanje domaće proizvodnje europskim standardima, te će se pri ulasku u EU moći otkupljivati i prerađivati mlijeko porijeklom samo s ovakvih farmi.

Iz Lure se doznaje kako i dalje namjeravaju u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede raditi na unapređenju procesa usklađivanja farmi s EU standardima kroz njegovo pojednostavljivanje i ubrzavanje u želji da što više farmi bude upisano u Upisnik odobrenih objekata.

Također planiraju nastaviti s usklađivanjem farmi koje imaju više od dvadeset grla u skladu sa Zakonom o veterinarstvu.

Usklađivanje farmi s EU standardima samo je jedan od projekata koje Lura provodi u suradnji sa svojim kooperantima na području unapređenja domaće proizvodnje mlijeka i njezinog daljnjeg razvoja u novim uvjetima koji će nastati s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, pojasnili su u toj prehrambenoj kompaniji.

Podsjetili su kako su nedavno pokrenuli projekt izgradnje velikih suvremenih štala prema kojem bi do 2008. godine trebalo biti izgrađeno 800 štala. Ovog ljeta Lura je za svoje kooperante započela nabavku visokokvalitetnih steonih junica iz uvoza.

Lura je osigurala vlastita kreditna sredstva za 350 junica, te ugovorom s bankama kooperantima omogućila povoljnije uvjete dobivanja kredita. Do sada je uvezeno 1.500 junica iz Nizozemske, a zbog velikog interesa kooperanata do kraja bi godine trebalo biti ukupno uvezeno oko 2.000 junica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙