FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osijeku promovirana knjiga "Suncokret"

Hrvatska.poljoprivreda-knjigeU Osijeku promovirana knjiga "Suncokret"Osijek,2. prosinca(Hina) - Na Poljoprivrednom institutu u Osijeku danasje predstavljena znanstvena knjiga "Suncokret", autorice dr. MarijeVratarić i suradnika, prva cjelovita knjiga o suncokretu u Hrvatskoj.
Osijek,2. prosinca(Hina) - Na Poljoprivrednom institutu u Osijeku danas je predstavljena znanstvena knjiga "Suncokret", autorice dr. Marije Vratarić i suradnika, prva cjelovita knjiga o suncokretu u Hrvatskoj.

Predstavljajući knjigu, recenzent prof.dr. Zvonko Mustapić sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu ocijenio je da knjiga daje velik doprinos znanosti vezanoj uz suncokret.

Suncokret (Helianthus annsuss) jedna je od četiri najvažnije uljne kulture u svijetu, u čiju se veću proizvodnju u nas krenulo ek 70-tih godina. I dok je u svijetu tom kulturom zasijano oko 20 milijuna hektara, u Hrvatskoj je zasijano tek 30 hektara, istaknula je dr. Vratarić. Za proširenje proizvodnje treba još mnogo znanja, jer je riječ o kulturi čija je proizvodnja jednako zahtijevna kao i ostale ratarske kulture, istaknula je. Dodala je kako je u knjizi "Suncokret" kroz 16 poglavlja obuhvaćena sva problematika u proizvodnji suncokreta kao i istraživanjima za nova, bolja rješenja.

U pisanju knjige, koja ima 400 stranica, sudjelovalo je 11 autora i koautora zaposlenih u Poljoprivrednom institutu Osijek, na kojem dr. Vratarić radi kao znanstvena savjetnica, Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, Agronomskom fakultetu Zagreb i koncernu "Agrocor".

Posebno temeljito obrađeno je poglavlje o oplemenjivanju i genetici suncokreta "s naglaskom na najnovije progrese u radu svjetske znanosti kroz korištenje biotehnologije" rekla je dr. Vratarić, koja je ne samo urednica knjige, već i autorica polovice tekstova.

Uz brojne znanstvenike i gospodarstvenike, predstavljanju knjige bio je nazočan i Drago Kovačević, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

(Hina) xvsik ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙