FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren sajam "Nordijski dani u Hrvatskoj"

ZAGREB, 22. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska mora promjeniti svoj odnosprema poljoprivredi, prema selu i seljacima te razvijati modernuprehrambenu industriju baziranu na domaćoj poljoprivrednojproizvodnji, a ne na uvozu hrane, istaknuo je predsjednik RepublikeStjepan Mesić danas u Zagrebu.
ZAGREB, 22. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska mora promjeniti svoj odnos prema poljoprivredi, prema selu i seljacima te razvijati modernu prehrambenu industriju baziranu na domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji, a ne na uvozu hrane, istaknuo je predsjednik Republike Stjepan Mesić danas u Zagrebu.

Predsjednik Mesić je, otvarajući dvodnevni, prvi specijalizirani konferencijski sajam o prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji "Nordijski dani u Hrvatskoj 2004. - Prehrambena i poljoprivredna industrija", kazao kako Hrvatska mora postati zemlja zdrave hrane, ekološki čiste hrane, jer je to, kako je rekao, naša konkurentska prednost na tržištu Europske unije.

Mesić je na skupu također upozorio na problem velikog uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, dok se istodobno bilježi značajno smanjenje izvoza tih proizvoda. Potkrijepio je to najnovijim podacima Hrvatske gospodarske komore (HGK) prema kojima će Hrvatska do kraja ove godine uvesti hrane za gotovo 1,5 milijardi američkih dolara. Predsjednik drži kako takva kretanja u poljoprivrednoj proizvodnji treba radikalno promjeniti - u korist smanjenja uvoza i povećanja izvoza.

Korisnim je ocijenio poslovno povezivanje hrvatskih i nordijskih tvrtki kako bi se iskoristila nordijska iskustva na razvijanju moderne poljoprivredne i prehrambene industrije.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković istaknuo je nužnost jačanja gospodarske suradnje Hrvatske i nordijskih zemalja, čemu bi, kazao je, trebao pridonjeti i današnji skup. Drži kako je to prilika za poslovno povezivanje tvrtki te razmjenu znanja i iskustava iz područja poljoprivredno-prehrambenog sektora.

I glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Đuro Popijač smatra kako je skup prilika hrvatskim tvrtkama iz sektora prehrane i poljoprivrede za uspostavljanje partnerstva s tvrtkama iz nordijskih zemalja, poznatim po razvijenoj tehnologiji i stalnom usavršavanju proizvodnih procesa.

Cilj je Nordijskih dana, kako je rečeno, spajanje hrvatskih, švedskih, finskih, norveških i danskih tvrtki iz prehrambeno-poljoprivrednog sektora, jačanje gospodarske suradnje i otvaranje vrata nordijskim investicijama u Hrvatskoj.

Podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske i nordijskih zemalja pokazuju kako je ona zasad vrlo skromna. U 2003. godini izvoz hrane u Švedsku, Norvešku, Finsku i Dansku iznosio je samo 4,4 milijuna američkih dolara, dok je izvoz iz nordijskih zemalja bio 41 milijun dolara, od čega je 70 posto ostvarila Danska. Ukupna je razmjena tih zemalja i Hrvatske lani bila oko 500 milijuna dolara.

Organizatori Nordijskih dana u Hrvatskoj, veleposlanstva četiriju zemalja, žele stvoriti mogućnosti za stvaranje hrvatsko-nordijskih partnerstva, kao i mogućnosti za povećanje vanjskotrgovinske razmjene.

Tijekom dvodnevne konferencije hrvatski će sudionici dobiti uvid u tehnološke procese nordijskih tvrtki kroz seminare o aktualnim temama iz poljoprivredno-prehrambenog sektora. Osim toga, tijekom trajanja konferencijskog sajma održat će se individualni sastanci hrvatskih i nordijskih tvrtki.

Prvi specijalizirani konferencijski sajam "Nordijski dani u Hrvatskoj 2004." okupio je 33 tvrtke iz nordijskih zemalja i 192 hrvatska poduzeća s područja prehrambene i poljoprivredne industrije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙