FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za praktikume u srednjim poljoprivrednim školama 1,5 milijuna kuna

ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva ivodnog gospodarstva Petar Čobanković potpisao je danas s ravnateljima17 srednjih poljoprivrednih škola ugovore o sufinaciranju izgradnjepoljoprivrednih praktikuma u tim školama.
ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković potpisao je danas s ravnateljima 17 srednjih poljoprivrednih škola ugovore o sufinaciranju izgradnje poljoprivrednih praktikuma u tim školama.

Ukupna financijska potpora programima izgradnje praktikuma iznosi 1,5 milijuna kuna i to, ovisno o školama i programima, u iznosima od 20 tisuća do 280 tisuća kuna. Tako će ulaganjima u nove tehnologije, strojeve, praktikume i ogledne nasade višegodišnjih kultura učenici imati priliku steći prijeko potrebna znanja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Ministar je istaknuo značaj obrazovanja za daljnji razvoj poljoprivrede kazavši kako su obrazovani i educirani ljudi pretpostavka daljnjeg razvoja poljoprivrede. U tom smislu, dodao je, važnu ulogu imaju upravo poljoprivredne škole.

Čobanković je podsjetio kako je pred hrvatskom poljoprivredom ali i čitavom zemljom novo vrijeme i novi izazovi. Hrvatska je, kazao je, stekla status zemlje kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji (EU), a pregovori će najvjerovatnije krenuti u proljeće iduće godine. To znači da moramo između ostaloga svoju zakonsku regulativu uskladiti s onom EU, a u samoj poljoprivredi nužne su strukturne promjene kako bi naši proizvodi postali konkurentni, rekao je ministar.

Upravo su stoga modernizacija i kvalitetna naobrazba poljoprivrednika jedan od načina da hrvatska poljoprivreda postane svjetski konkurentna.

Ministar je kazao i kako su u proračunu za 2005. godinu također predviđena sredstva za srednjoškolske praktikum, ali u nešto manjem iznosu nego za ovu godinu. Vjeruje da će ta sredstva na kraju ipak biti na razini ovogodišnjih ili čak nešto veća.

Ravnatelji srednjih poljoprivrednih škola izrazili su zadovoljstvo što se sve više pažnje posljednjih godina posvećuje obrazovanju i edukaciji. Također su zadovoljni činjenicom kako se sve više učenika ciljano upisuje u poljoprivredne škole.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙