FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sredstva iz SAPARD programa za Hrvatsku 2006.

ZAGREB, 25. studenog 2004. (Hina) - Sredstva iz SAPARD programa,predpristupnog fonda EU za poljoprivredu i ruralni razvitak, Hrvatskuće moći koristiti 2006. godine, a zasad se može govoriti o 25 milijunaeura, istaknuo je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoggospodarstva Petar Čobanković.
ZAGREB, 25. studenog 2004. (Hina) - Sredstva iz SAPARD programa, predpristupnog fonda EU za poljoprivredu i ruralni razvitak, Hrvatsku će moći koristiti 2006. godine, a zasad se može govoriti o 25 milijuna eura, istaknuo je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

Ta su sredstva, kazao je, u pravilu namjenjena direktnim proizvođačima, a ne državi, dok se primjerice kroz CARDS programe radilo na institucionalnom jačanju državne uprave kako bi se uopće mogao provoditi SAPARD program.

Ciljevi SAPARD programa, kao i mogućnosti korištenja tih sredstava predstavljeni su na današnjem seminaru u Zagrebu. Taj program, istaknuto je, treba doprinijeti acquis communautaireu EU za zajedničku poljoprivrednu politiku te odrediti prioritete i specifične probleme za održivu prilagodbu poljoprivrednog sektora i ruralnih područja u zemljama pristupnicama Europskoj uniji (EU).

Što se tiče SAPARD programa za Hrvatsku, pomoćnik ministra Srećko Selanac je kazao kako se suglasnost EU za korištenje novca očekuje sredinom iduće godine. Predviđeno je, kazao je, da se tih 25 milijuna eura iskoristi u razdoblju od jedne godine.

Na seminaru je istaknuto kako mjere SAPARD programa uključuju investicije na poljoprivrednim gospodarstvima, kontrolu kvalitete hrane, ruralnu infrastrukturu, okrupnjavanje zemljišta itd.

Ministar Čobanković je još jednom ponovio kako Hrvatska želi stvoriti konkurentan poljoprivredni sektor te kako će se u narednom razdoblju puno raditi na zaštiti okoliša, ekološkoj proizvodnji te razvoju ruralnih područja. Hrvatska ima, kazao je, bogate prirodne potencijale, a važnost poljoprivrede proizlazi iz njene uloge u očuvanju ruralnih i ekoloških prostora.

Hrvatska za poljoprivredu izdvaja u okviru svojih mogućnosti, povećavajući izdvajanja iz godine u godinu. Kada se govori o izdvajanjima za potpore, u proračunu za 2005. predviđeno je 2,04 milijarde kuna, što je u odnosu na ovu godinu kada je za te namjene osigurano 1,9 milijardi kuna značajan porast, kazao je ministar. naglasio je da se 90 posto proračuna Ministarstva poljoprivrede odnosi na potpore i kapitalne transfere.

Čobanković je rekao kako će se Ministarstvo maksimalno zalagati za povećanje sredstava za poljoprivredu te za razvijanje drugih modela potpora, jer je mišljenja kako se u direktnom poticanju došlo do maksimuma. Stoga je nužno razvijati primjerice investicijske potpore te osigurati potpore ruralnom razvitku.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Srećko Selanac napomenuo je da odnedavno djeluje i Uprava za održivi razvitak seoskih prostora, čiji je glavni cilj održivi razvitak tih prostora. Podsjetio je kako je jedno od najvećih bogatstava Hrvatske njen ruralni prostor koji zauzima gotovo 90 posto površina. Stoga je za zadržavanje stanovništva na tom prostoru nužna edukacija, izgradnja infrastrukture na tim područjima kao i aktivnosti vezane za očuvanje tradicije te kulturne i etno baštine.

Današnji seminar organizirala je Opća uprava za poljoprivredu i Odjel tehničke pomoći Europske komisije na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙