FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: CDU ponovno izabrao A. Merkel za predsjednicu

BERLIN, 6. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednica oporbene Kršćanskodemokratske unije (CDU) Angela Merkel na kongresu CDU-a koji se danasi sutra održava u Duesseldorfu, ponovno je izabrana za predsjednicuove stranke a lošiji rezultat od očekivanog ugrozio je njezinepozicije u utrci za mjesto kandidata demokršćanske Unije CDU/CSU naparlamentarnim izborima 2006.
BERLIN, 6. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednica oporbene Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel na kongresu CDU-a koji se danas i sutra održava u Duesseldorfu, ponovno je izabrana za predsjednicu ove stranke a lošiji rezultat od očekivanog ugrozio je njezine pozicije u utrci za mjesto kandidata demokršćanske Unije CDU/CSU na parlamentarnim izborima 2006.

Za Merkel, koja je bila i jedni kandidat, glasovalo je 88,4 posto poslanika kongresa što je 6 posto manje od rezultata koji je predsjednica CDU-a ostvarila prilikom posljednjeg izbora stranačkog vodstva 2002.

Znatno lošiji rezultat od očekivanog oslabio je pozicije Angele Merkel u utrci za zajedničkog kandidata za kancelara na sljedećim parlamentarnim izborima. Vodstvo CDU-a nadalo se da bi pitanje kandidata moglo biti riješeno već na današnjem stranačkom kongresu no glasanje je pokazalo da su pozicije Merkel unutar stranke od posljednjeg kongresa oslabile.

Prema pisanju dnevnika Passauer Neue Presse u izdanju od utorka, Edmund Stoiber, koji je na posljednjim izborima kao demokršćanski kandidat izgubio od socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schroedera, spreman je, unatoč slabijoj podršci koju je Angela Merkel dobila od svoje stranke, odreći se kandidature za kancelara ali tek krajem sljedeće godine.

U obraćanju poslanicima kongresa koje je prethodilo izboru, Angela Merkel oštro je kritizirala rad socijaldemokratsko-zelene savezne vlade Gerharda Schroedera. Ona je njegovu gospodarsku politiku okarakterizirala kao "katastrofalnu" te kao "nepatriotski" čin jer ugrožava interese Njemačke. Glavne teme gotovo dvosatnog govora bile su patriotizam te pitanje ulaska Turske u Europsku uniju čemu se demokršćani i dalje odlučno protive. Merkel je svoju stranku pozvala na jedinstvo i prekidanje unutarnjih sukoba jer je jedino tako moguće socijaldemokrate i zelene svrgnuti s vlasti.

Kongres CDU-a završava se sutra kada se očekuje govor predsjednika CSU-a Edmunda Stoibera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙