FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER RAZGOVARAO S BAVARSKIM PREMIJEROM STOIBEROM

BERLIN, 19. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanaderrazgovarao je u petak u Muenchenu s bavarskim premijerom ipredsjednikom Kršćansko-socijalne unije (CSU) Edmundom Stoiberom, aglavna tema razgovora bilo je približavanje Hrvatske Europskoj uniji ibilateralni odnosi između Hrvatske i Bavarske.
BERLIN, 19. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader razgovarao je u petak u Muenchenu s bavarskim premijerom i predsjednikom Kršćansko-socijalne unije (CSU) Edmundom Stoiberom, a glavna tema razgovora bilo je približavanje Hrvatske Europskoj uniji i bilateralni odnosi između Hrvatske i Bavarske.

Stoiber je nakon razgovora izjavio da je Bavarska već godinama zagovornik što bržeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju te da se nada da će Europsko vijeće ministara na sastanku 17. prosinca utvrditi skori točan datum početka pregovora o punopravnom članstvu s Hrvatskom. On je također obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi bila ispunjena želja Hrvatske da se s pregovorima započne što je prije moguće i to početkom sljedeće godine.

Bavarski premijer je izjavio kako drži da Hrvatska dobro surađuje s Haaškim tribunalom te da se pitanje početka pregovora ne može povezivati s jednim slučajem.

Stoiber je pohvalio dobre političke i gospodarske odnose između Hrvatske i Bavarske te je istaknuo da će se Bavarska kao savezna pokrajina s istaknutim političkim i gospodarskim statusom unutar Njemačke i dalje zalagati za produbljenje odnosa između Hrvatske i Europske unije.

Predsjednik hrvatske vlade zahvalio se Stoiberu na podršci koju Bavarska pruža Hrvatskoj na putu u Europsku uniju te ga je tom prilikom pozvao da u prvoj polovici 2005. posjeti Hrvatsku, što je bavarski premijer i prihvatio.

Stoiber je tijekom razgovora također demantirao tvrdnje po kojima se njegova stranka CSU protivi daljnjem proširenju EU-a.

Pred sam kraj svog trodnevnog boravka u Njemačkoj, koji je šesti službeni boravak predsjednika hrvatske vlade od početka godine, Sanader je još jednom istaknuo važnost Njemačke kao jednog od najvažnijih partnera Hrvatske na putu ka EU-u. On je ovaj posjet Njemačkoj, s obzirom da je dobio široku podršku Hrvatskoj na putu u EU, ocijenio izuzetno uspješnim.

Hrvatski premijer trebao bi se poslijepodne sastati i s predsjednicom Kršćansko-demokratske unije (CDU) i predvodnicom demokršćanke oporbe Angelom Merkel te bi predvečer trebao održati govor na godišnjem kongresu CSU, koji se u petak i subotu održava u Muenchenu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙