FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA NEDJELJU, 5. PROSINCA 2004.

ZAGREB, 4. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za nedjelju, 5. prosinca.
ZAGREB, 4. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za nedjelju, 5. prosinca.

BEČ - Hrvatski premijer Ivo Sanader sudjeluje u Beču na konferenciji "Hrvatska - Austrija - Europa" u organizaciji europskog foruma Alpbach. Govorit će se o hrvatskom putu prema EU s političkog i gospodarskog stajališta. Osim Sanadera, na konferenciji, među ostalima, sudjeluju austrijski kancelar Wolfgnang Schuessel i koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek.

LJUBLJANA - U katedrali Svetog Nikole održava se svečanost ustoličenja novog ljubljanskog nadbiskupa Alojza Urana, kojega je papa Ivan Pavao II. imenovao 25. listopada umjesto dosadašnjeg nadbiskupa Franca Rodea. Na svečanom euharistijskom slavlju sudjeluje i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

BUDIMPEŠTA - Mađari se na referendumu izjašnjavaju o dodjeli dvojnog državljanstva za milijune etničkih Mađara koji žive u inozemstvu. Radi se o kontroverznom političkom pitanju koji izaziva nezadovoljstvo susjednih Rumunjske i Ukrajine u kojima živi 2,5 milijuna Mađara. Mađari će na referendumu također odlučivati o privatizaciji bolnica.

DUESSELDORF - Kongres glavne oporbene njemačke stranke CDU (demokršćani).

ANKARA - Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovat će u nedjelju u posjet Turskoj, što je prvi predsjednički posjet toj euroazijskoj zemlji od raspada bivšeg Sovjetskog Saveza. Tijekom posjeta, koji se već sada u Ankari označava kao povijesni, dvije će zemlje, kako se očekuje, potpisati sedam različitih bilateralnih sporazuma. Predsjednik Putin i njegov turski domaćin Ahmet Necdet Sezer razgovarat će o problemima koji su vezani za prolaz ruskih brodova, naročito tankera s naftom, kroz Bosporski tjesnac. Bit će i riječi o energetskoj suradnji dvije zemlje.

JERUZALEM - Njemački ministar vanjskih poslova u posjetu Izraelu i palestinskoj samoupravi. Najavljeni su susreti s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i ministrom vanjskih poslova Silvanom Shalomom te palestinskim premijerom Ahmedom Koreijem, šefom PLO-a Mahumudom Abasom i predsjednikom parlamenta Ravijem Fatuhom.

PEKING - Njemački kanclear Gerhard Schroeder u posjetu Kini i Japanu (do 10. prosinca)

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Slavko Vukadin

Prije podne: Duška Gerić-Koren

Poslije podne: Domagoj Janković

Navečer: Maša Taušan

Tel.: **385 1 4808 645

Fax: **385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙