FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POČEO KONGRES CDU-A

BERLIN, 5. prosinca 2004. (Hina) - Najveća njemačka oporbena strankaKršćansko demokratska unija (CDU) započela je u nedjelju uDuesseldorfu svoj redoviti stranački kongres sastankom stranačnogpredsjedništva.
BERLIN, 5. prosinca 2004. (Hina) - Najveća njemačka oporbena stranka Kršćansko demokratska unija (CDU) započela je u nedjelju u Duesseldorfu svoj redoviti stranački kongres sastankom stranačnog predsjedništva.

Vrhovništvo stranke na čelu s predsjednicom Angelom Merkel radi između ostalog na inicijativnom programu demokršćana na temu integracije stranca i problemu islamizma u Njemačkoj koji bi u toku kongresa trebao biti predan na glasanje.

Središnja tema kongresa, koji bi trebao trajati do utorka, bit će, osim tema patriotizma i odnosa prema strancima u Njemačkoj, i pitanje gospodarskog rasta i poticanje znanosti u Njemačkoj.

U ponedjeljak bi trebalo biti izabrano i novo vodstvo stranke. Izbor dosadašnje predsjednice Angele Merkel slovi kao siguran. U utorak se očekuje i govor predsjednike sestrinske stranke kršćanskih socijalista CSU-a i bavarskog premijera Edmunda Stoibera.

Lideri CDU/CSU-a Angela Merkel i Edmund Stoiber su prije toga u otvorenom pismu objavljenom u "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungu" njemačkom kancelaru Gerhardu Schroedru još jednom uputili apel da spriječi početak pregovora o punopravnom članstvu između Europske unije i Turske. Njemački demokršćani se striktno protive punopravnom članstvu Turske u EU-a te umjesto toga predlažu "privilegirano partnerstvo".

Kongres CDU-a bi, prema riječima stranačkog vodstva, trebao demonstrirati i jedinstvo stranke te spremnost za preuzimanje vlasti u Njemačkoj poslije izbora 2006.

Predstavnci njemačkog gospodarstva zahtjevaju uoči kongresa jasnije odredbe demokršćanske oporbe glede kandidature za kancelara na izborima za dvije godine. Pitanje kandidata za kancelara je jedno od najspornijih pitanja unutar same Unije CDU/CSU. Ulogu kandidata je prije dvije godine dobio Edmund Stoiber koji je izbore i izgubio. Iako Angela Merkel slovi kao najizgledniji demokršćanski kandidat za kancelara Unija ovo pitanje želi ostaviti otvoreno do izborne godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙