FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA VLADA PROTIV PRISEGE STRANACA NA USTAV

BERLIN, 29. studenoga 2004. (Hina) - Njemačka vlada oštro se na svojojsjednici u ponedjeljak usprotivila zahtjevu bavarskog premijera ipredsjednika oporbene Kršćansko socijalne unije (CSU) Edmunda Stoiberada se strance koji zatraže njemačku putovnicu prisili da prisegnu nanjemački Ustav.
BERLIN, 29. studenoga 2004. (Hina) - Njemačka vlada oštro se na svojoj sjednici u ponedjeljak usprotivila zahtjevu bavarskog premijera i predsjednika oporbene Kršćansko socijalne unije (CSU) Edmunda Stoibera da se strance koji zatraže njemačku putovnicu prisili da prisegnu na njemački Ustav.

Savezni ministar gospodarstva Wolfgang Clement (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) optužio je Stoibera i demokršćansku oporbu da pokretanjem, kako je rekao, "mutnih diskusija" o domoljublju žele skrenuti pažnju javnosti od programskih i kadrovskih problema u kojima se Unija CDU/CSU trenutno nalazi.

Premijerka savezne pokrajine Schleswig - Holstein Heide Simonis (SPD) nazvala je Stoiberovu inicijativu "apsurdnom". Svi građani Njemačke, Nijemci i oni stranog podrijetla, moraju se i onako držati njemačkog ustavnog poretka a za to ne treba posebna prisega, zaključila je Simonis.

Predvodnik zastupničkog kluba Zelenih u Bundestagu Volker Beck smatra da patetične geste iskazivanja ljubavi domovini, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država ili Francuske, u Njemačkoj nisu ukorijenjene te da ne pristaju u svakodnevicu.

Njegov SPD kolega Ludwig Stiegler primijetio je, aludirajući na afere s ilegalnim donacijama CDU-u, da je i bivši demokršćanski kancelar Helmut Kohl prisegnuo na Ustav, ali da ga to nije spriječilo da s kovčezima punim ilegalnog novca prelazi njemačku granicu.

Na podršku iz redova vladajuće koalicije Stoiberov prijedlog je naišao jedino kod SPD -ove političarke zadužene za unutarnjopolitička pitanja Cornelie Sonntag - Wollgast. Ona smatra da bi svečano polaganje prisege prilikom upisa u knjigu državljana "imalo smisla".

Rasprava oko pitanja bolje integracije stranaca u njemačko društvo vođena je i tijekom vikenda. Premijer savezne pokrajine Sjeverno Porajnje - Vestfalija Peer Steinbrueck izjavio je u razgovoru za dnevnik "Bild" da je njemačka politika predugo čekala s integracijom stranaca i da su se sada stvorila usporedna društva koje će biti teško ujediniti. On je podržao inicijativu ministara unutarnjih poslova Otta Schilyja za protjerivanjem islamskih propovjednika koji u džamijama šire mržnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙