FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TJEDNA NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - OD 29. STUDENOGA DO 5. PROSINCA

ZAGREB, 28. studenoga 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za tjedan od 29. studenoga do 5. prosinca.
ZAGREB, 28. studenoga 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za tjedan od 29. studenoga do 5. prosinca.

PONEDJELJAK, 29. studenoga

-----------------------------------------

ZAGREB - Sporazum o financiranju godišnjeg programa CARDS 2004. u ukupnom iznosu od 76 milijuna eura potpisat će šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger i ministrica za europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović

LJUBLJANA - Kandidat za ministra vanjskih poslova Dimitrij Rupel predstavlja se članovima parlamantarnog vanjskopolitičkog odbora u sklopu saslušanja kandidata za ministre u novoj vladi Janeza Janše pred nadležnim odborima. Iako glasovanje pojedinih odbora nije presudno u odlučivanju mandatara o sastavu vlade, on može pred glasovanje o cijeloj vladi (očekuje se krajem tjedna na izvanrednom zasjedanju) provesti eventualne izmjene. Medijima se najupitnija čini kandidatura Dragutina Mateta za ministra unutarnjih poslova.

MADRID - Jose Maria Aznar, bivši španjolski premijer pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom svjedoči o terorističkim napadima 11. ožujka

NAIROBI - Nastavlja se konferencije koja će razmotriti postignuća u uklanjanju protupješačkih mina (do 3. prosinca) nakon donošenja Konvencije iz Ottawe.

HAAG - Minsitri vanjskih poslvoa EU sastaju se s kolegama iz meditaranskih zemalja (sastanak EUROMED)

VIANGCHAN - Organizacija zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) održava 20. po redu godišnji summit.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN raspravljat će o stanju na Kosovu nakon listopadskih izbora u toj pokrajini, a nakon izvješća civilnog upravitelja UN-a na Kosovu Sorena Jessena-Petersena.

UTORAK, 30. prosinca

------------------------------

DEN HAAG - Pred haškim sudom u nastavku procesa bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću optuženom za zločine u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, svjedočit će, kao svjedok obrane, bivši ruski premijer Jevgenij Primakov.

LJUBLJANA - Nastavak saslušanja budućih ministara pred odborima slovenskog parlamenta. Kandidat za ministra financija Andrej Bajuk predstavit će se pred odborom za financije.

RIM - U organizaciji sindikata predviđa se opći štrajk protiv vladine gospodarske politike i proračuna za iduću godinu, a vladinim mjerama, što je rijetko, nezadovoljni su i industrijalci i udruga trgovaca.

OTTAWA - Predsjednik George W. Bush u službenom posjetu Kanadi (do 1. prosinca).

TEHERAN - Sastanak ministara unutarnjih poslova zemalja s kojima graniči Irak na kojem se očekuje da Bagdad formalno od Irana i Turske zatraži pomoć pri osiguravanju granica kako bi se spriječio dolazak stranih militanta.

SRIJEDA, 1. prosinca

----------------------------

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

RIM - Predsjednik Republike Stjepan Mesić sudjeluje na Općoj skupštini međunarodnog Atlantskog vijeća u Rimu, a tom će se prigodom susresti i s predsjednikom Talijanske Republike Carlom Azegliom Cimapijem.

BRUXELLES - Europski parlament održava dvodnevno plenarno zasjedanje na kojem će raspravljati o stanju u Ukrajini a odbor za vanjsku politiku raspravljat će o napretku Turske, Bugarske i Rumunjske na putu u EU.

BERLIN - "Dan arapskog svijeta" u organizaciji njemačkog parlamenta (Bundestag) do 3. prosinca.

RAMALLAH - Završetak roka za prijavu kandidata za predsjedničke izbore 9. siječnja u palestinskim područjima

FORT BRAGG - Salušanje pred vojnim sudom o optužbi protiv američke vojnikinje Lynndie England, optužene za zlostavljanje iračkih zatovreniak u zatvoru Abou Ghraib

MOSKVA - Posjet španjolskog premijera Josea Luisa Zapatera

MAPUTO - Opći izbori u Mozambiku.

ČETVRTAK, 2. prosinca

--------------------------------

SARAJEVO - Početak vojne misije Europske unije u Bosni i Hercegovini "Althea" i primopredaja ovlasti između SFOR-a i EUFOR-a u nazočnosti glavnog tajnika NATO-a Jaap de Hoop Scheffera i povjerenika EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane; baza "Butmir" kod Sarajeva

LJUBLJANA - Očekuje se izvanredna sjednica parlamenta, prema odluci predsjednika slovenskog parlamenta Franca Cukjatija na kojoj će se (tajnim izjašnjavanjem) glasovati o imenovanju nove vlade za što je potrebna natpolovična većina nazočnih. Nova koalicija desnog centra ima 49 glasova u parlamentu od 90 mjesta, a potporu su najavili predstavnici mađarske i talijanske manjine.

STOCKHOLM - Presuda švedskog Vrhovnog suda Miajilu Mijailoviću, ubojici ministrice vanjskih poslova Anne Lindh.

BERLIN - Posjet predsjednika prijelazne iračke vlade Iyada Allawija (i 3. prosinca).

LUEBECK - Neformalni susret francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca i njemačkog kancelara Gerharda Schroedera u okviru takozvanih redovitih razgovora tri tjedna pred summit EU.

NEW YORK - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan prima izvješće o reformama UN-a.

JERUZALEM - Posjet španjolskog ministra vanjskih poslova Miguela Angela Moratinosa.

PETAK, 3. prosinca

--------------------------

LJUBLJANA - Moguć nastavak izvanredne sjednice parlamenta, na kojoj će se glasovati o imenovanju nove vlade mandatara Janeza Janše.

MILANO - Završna riječ obrane u procesu premijeru Silviju Berlusconiju optuženom za korupciju sudaca.

BRUXELLES - Forum EU i zemalja zapadnog Balkana.

NEW DELHI - Posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina (do 5. prosinca) koji će zatim posjetiti Ankaru (5. i 6. prosinca)

SUBOTA, 4. prosinca

----------------------------

ROTERDAM - Konferencija o europskim vrijednostima (i 5. prosinca) na kojoj će sudjelovati i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

NIAMEY - Parlamentarni izbor i drugi krug predsjendičkih izbora u Nigeru

NEDJELJA, 5. prosinca

------------------------------

LJUBLJANA - U katedrali Svetog Nikole održava svečanost uvođenja u kanonski posjed novog nadbiskupa ljubljanske nadbiskupije Alojza Urana, kojega je papa Ivan Pavao II. imenovao 25. listopada umjesto dosadašnjeg Franca Rodea.

BUDIMPEŠTA - Mađari bi se na referendumu o privatizaciji bolnica trebali izjasniti i o dodjeli dvojnog državljanstva za milijune Mađara koji žive u inozemstvu.

DUESSELDORF - Kongres glavne oporbene njemačke stranke CDU.

WASHINGTON - Nagrade koje dodjeljuje Kennedy centar primaju Warren Beatty, Ossie Davis & Ruby Dee, Elthon John, Joan Sutherland i John Williams

PEKING - Njemački kanclear Gerhard Schroeder u posjetu Kini i Japanu (do 10. prosinca)

ANKARA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u posjetu Turskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙