FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA: BURNE RASPRAVE OKO ULOGE GASTARBAJTERA

BERLIN, 25. studenog 2004. (Hina) - Bivši njemački kancelar HelmutSchmidt (Socijaldemokratske stranka Njemačke, SPD) izazvao je učetvrtak burne reakcije njemačke političke javnosti svojim izjavama daje dovođenje stranih radnika prije nekoliko desetljeća u Njemačku bilavelika greška.
BERLIN, 25. studenog 2004. (Hina) - Bivši njemački kancelar Helmut Schmidt (Socijaldemokratske stranka Njemačke, SPD) izazvao je u četvrtak burne reakcije njemačke političke javnosti svojim izjavama da je dovođenje stranih radnika prije nekoliko desetljeća u Njemačku bila velika greška.

Schmidt, koji je obnašao funkciju njemačkog kancelara od 1974. do 1982., rekao je u razgovoru za dnevnik "Hamburger Abendblatt" od srijede da je dovođenje radnika iz "stranih kultura" početkom šesdesetih bila velika greška.

Za tu je izjavu potporu dobio od ministra unutarnjih poslova Bavarske Guenthera Becksteina (Kršćansko socijalna unija, CSU) koji je poznat kao tvrdolinijaš kada je u pitanju politika prema strancima, ali i od stranačkih kolega, poput Petera Glotza.

Beckstein smatra da bi možda bilo bolje da je Njemačka početkom šezdesetih izgradila tvornice u domovinama gastarbajtera, umjesto da ih dovodi u Njemačku. Peter Glotz (SPD) pak smatra da je posebice masovno dovođenje muslimana u zemlju, prije svega Turaka, bila greška.

Na Schmidtove teze su s ogorčenjem reagirali uglavnom političari turskog podrijetla, ali i predstavnici crkava i gospodarstva. SPD-ova zastupnica u Bundestagu Lale Akguen izjavila je da su je Schmidtove riječi "teško pogodile" i da one svim građanima ove zemlje stranog podrijetla poručuju: "Vi nam ne pripadate".

Političarka Zelenih Ekin Deligoez smatra da je Schmidt uvrijedio sve one strance koji mirno žive u Njemačkoj, a njezin stranački kolega Cem Oezdemir je pozvao Schmidta da razmisli što je kao kancelar u najosjetljivijem razdoblju imigracije učinio da se novopridošlice uklope u njemačko društvo.

Kritiku na Schmidtov račun uputio je i predsjednik Njemačke biskupske konferencije Karl Lehman. On drži da je glede integracije stranca u posljednjim desetljećima mnogo toga propušteno ali da su stranci isto tako puno učinili za ovu zemlju kako u materijalnom tako i u duhovnom smislu.

Bivši predsjednik Saveza njemačkih industrijalaca Hans Olaf Henkel smatra da bez stranca ne bi bilo moguće ostvariti njemačko poslijeratno gospodarsko čudo.

Schmidt je u razgovoru za njemački list ideal multikulturalnog društva proglasio mrtvim. Multikulturno društvo može opstati samo u čvrstim režimima gdje postoji jak pritisak odozgo, poput Singapura dok je u svakoj slobodnoj demokraciji poput Njemačke ono utopija, smatra Schmidt. Također smatra da kod mnogih stranaca ne postoji interes za integracijom, ali je za neuspjeh multikulturnog društva optužio i kršćanski odgoj Europe koja se "stoljećima borila protiv svega što je strano i nepoznato". Ta odbojnost prema stranom još uvijek je usađena u mnoge Europljane, zaključio je Schmidt.

Bivši kancelar i dugogodišnji suizdavač lijevo liberalnog tjednika "Die Zeit" još uvijek uživa veliki ugled u Njemačkoj, a njegovim izjavama i komentarima društvenih zbivanja se pridaje velika pozornost.

Tema integracije stranaca koji žive u Njemačkoj oživjela je nakon što je otkriveno da su atentatori od 11. rujna 2001. živjeli u Njemačkoj, a kulminirala je u posljednje vrijeme nakon izbijanja vjerskih nemira u susjednoj Nizozemskoj i uoči stupanja novog useljeničkog zakona na snagu početkom sljedeće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙