FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 4. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 4. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

KIJEV

Sporni pobjednik ukrajinskih predsjedničkih izbora, proruski kandidat Viktor Janukovič, potvrdio je u izjavi za tisak da će sudjelovati u ponovljenom drugom krugu predsjedničkih izbora, koji bi se, kako je u subotu objavilo Izborno povjerenstvo, trebao održati 26. prosinca. Nakon što je Vrhovni sud u petak zbog nepravilnosti poništio drugi krug predsjedničkih izbora, Izborno povjerenstvo je objavilo da će se ponovljeni drugi krug, na kojem će se sučeliti Janukovič i oporbeni kandidat Viktor Juščenko, održati 26. prosinca. "Siguran sam da je odlukom Vrhovnog suda povrijeđen ukrajinski ustav i da je ona donesena pod pritiskom ulice. No nemam drugog izbora doli da se opet kandidiram i da pobijedim", kazao je Janukovič čiju je pobjedu u drugom krugu od 21. studenog Vrhovni sud u petak proglasio nevažećom. Prije nego je Sud donio odluku Janukovič je rekao da se protivi provedbi novog drugog kruga i predložio da se organiziraju novi izbori u kojima neće sudjelovati ni on ni Juščenko, što je potonji odbio. Janukovič nema puno izgleda da pobijedi u novom drugom krugu, budući da njegov suparnik ima potporu velikog broja prosvjednika koji su izašli na ulicu nakon 21. studenog, tvrdeći da su izbori bili nepošteni.

BAGDAD

Najmanje su dva policajca ubijena, a 35 ih je ranjeno u subotu u samoubilačkom napadu automobilom bombom na policijsku postaju nedaleko od sigurnosne, tzv. "zelene zone" u središtu Bagdada, izvijestio je liječnik iz bolnice Yarmuk. "Primili smo dva mrtva i 35 ranjenih policajaca", dodao je Adel Hinaui iz bolničke hitne službe. Automobil bomba eksplodirao je u 9.30 sati po mjesnom vremenu nedaleko od postaje Salhiya, u blizini sjedišta ministarstva vanjskih poslova i "zelene zone", gdje se nalaze uredi iračke vlade, te američko i britansko veleposlanstvo, rekao je jedan policajac. Atentat je izveden dan nakon napada na policijsku postaju u četvrti Al-Amel na zapadu prijestolnice i još jednog napada na šijitsku džamiju u četvrti sa sunitskom većinom u Bagdadu, u kojima je ubijeno 26 ljudi.

BUKUREŠT

Rumunjski Ustavni sud odbacio je u subotu zahtjev za poništenje prvog kruga predsjedničkih izbora u Rumunjskoj koji su podnijeli oporbeni savez Pravda i istina (DA) i stranka krajnje desnice Romania Mare, zaključivši da nema dokaza o izbornoj prijevari. "Poništenje izbora moguće je jedino ako se dokaže da je bilo prijevara koje su mogle utjecati na poredak kandidata u drugom krugu koji će se održati 12. prosinca", navodi se u priopćenju Suda. Odluka suda dolazi pet dana pošto je Središnje izborno povjerenstvo odbilo sličan zahtjev oporbe za poništenje parlamentarnih izbora od prošle nedjelje, održanih istodobno s prvim krugom predsjedničkih.

WASHINGTON

Namjera američkog Kongresa da ukine gospodarsku pomoć zemljama koje ne potpišu sporazum o neizručivanju Amerikanaca međunarodnom kaznenom sudu (ICC) ne odnosi se na Hrvatsku koja prima drugu vrst američke pomoći, rekao je u petak za Hinu glasnogovornik State Departmenta. Prema amandmanu umetnutom u zakon o proračunu za 2005. zemljama koje su stranke ICC-a, a nisu potpisale sporazum sa Sjedinjenim Državama o neizručenju Amerikanaca Sudu bilo bi zabranjeno davati američku pomoć iz fonda za gospodarsku potporu. Hrvatska ne želi potpisati sporazum o neizručenju Amerikanaca ICC-u sa SAD-om, ali je odredba novog zakona o američkom proračunu ne pogađa budući da uopće ne prima pomoć iz fonda gospodarske potpore. "Amandman se odnosi samo na Fond za gospodarsku potporu iz kojega Hrvatska ne prima pomoć", rekao je glasnogovornik State Departmenta. "Amandman se ne odnosi na fond Potpore za istočnoeuropsku demokraciju iz kojega Hrvatska treba dobiti 20 milijuna dolara", rekao je glasnogovornik.

BOGOTA

Kolumbijske vlasti izručile su Sjedinjenim Državama u petak kasno navečer bivšeg šefa Cali narko kartela Gilberta Rodrigueza Orejuela (65), koji je nadzirao najveći dio svjetske trgovine kokainom, a SAD ga optužuje za trgovinu drogom i pranje novca. Riječ je o dosad najmoćnijem kolumbijskom trgovcu narkoticima koje je ikad Kolumbija izručila SAD-u. Sa lisicama na rukama i pancirkom na sebi, te čuvan falangom teško naoružanih policajaca Orejuela je prevezen iz zatvora La Picota u konvoju do policijske zračne luke na rubu glavnog grada Bogote, odakle je zrakoplovom prebačen u SAD. Njegovo izručenje pozdravili su čelni američki i kolumbijski pravosudni dužnosnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙