FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Celesio od Leka kupuje 10,8 posto dionica Medike

ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Vodeća europska farmaceutskatrgovačka kompanija Celesio objavila je danas da je sa slovenskomtvrtkom Lek zaključila dogovor o kupnji 10,82 posto dionica koje Lekima u zagrebačkoj farmaceutskoj veledrogeriji Medika.
ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Vodeća europska farmaceutska trgovačka kompanija Celesio objavila je danas da je sa slovenskom tvrtkom Lek zaključila dogovor o kupnji 10,82 posto dionica koje Lek ima u zagrebačkoj farmaceutskoj veledrogeriji Medika.

Dovršenje transkacije najavljeno je za početak 2005. godine.

Uz Plivu, koja ima pojedinačno najveći dio vlasništva u Medici, 24,71 posto, najveći su dioničari Medike dvije slovenske farmaceutske kompanije - Krka (11,68 posto) i Lek (10,82 posto), slijedi Gradska ljekarna Zagreb (3,31 posto), dok je ostatak dionica u vlasništvu malih dioničara i same Medike (5,79 posto).

Izvršni direktor i predsjednik Upravnog odbora tvrtke Celesio Fritz Oesterle je kazao da se tom transakcijom "upotpunjuju njihovi planovi za pribavljanje kontrolnog udjela u Medici, koja ima 30 postotni udjel na atrkativnom hrvatskom farmaceutskom veleprodajnom tržištu".

Celesio će od Leka, kako je objavila Slovenska tiskovna agencija, odkupiti i 31,4-postotni udjel u vodećoj slovenskoj farmaceutskoj veledrogeriji Kemofarmacija. Tu kupnju, kako je objavljeno, mora odobriti slovenski Ured za tržišnu konkurenciju, a o tome će odlučivati početkom 2005.

Celesio kupnjom Lekovih udjela u Kemofarmaciji i Medici širi svoju prisutnost na tržištima ovog dijela Europe.

Medika je lani ostvarila 218 milijuna eura prodaje, dok je Kemofarmacija, koja drži 40 posto slovenskog tržišta, zabilježila prodaju od 213,5 milijuna eura. Kemofarmacija u 100-postotnom vlasništvu ima i hrvatsku tvrtku Unipharm, a većinski je vlasnik i rumunjske tvrtke PharmaFarm.

Celesio posluje u 12 država, ima 30 tisuća zaposlenika, a cilj im je, kako naglašavaju, biti vodeća zdravstvena grupacija u Europi i glavni partner za cjelokupan asortiman usluga vezanih uz farmaceutsku distribuciju. Imaju vlastitih 1863 ljekarne u maloprodaji, a svakodnevno u veleprodaji kroz 123 podružnice obave više od 100.000 isporuka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙