FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 3. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati
ZAGREB, 3. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati

WASHINGTON

Hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt izjavila je u Bruxellesu da je Hrvatska od drugih zemalja zatražila pomoć kako bi riješila slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine, javio je u Glas Amerike (VOA).

Škare-Ožbolt je u četvrtak u Bruxellesu sudjelovala na sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije i zemalja Procesa stabilizacije i pridruživanja koji je bio posvećen borbi protiv organiziranog kriminala.

U razgovoru s novinarima Škare-Ožbolt je rekla da je pozvala na suradnju sve druge zemlje u rješavanju slučaja Ante Gotovine, uključujući i francuskog kolegu čiji bi problem Gotovina također trebao jer je ima i francusko državljanstvo, navodi VOA.

"Hrvatskoj treba vjerovati, u slučaju Gotovina učinili smo sve što smo mogli", navodi VOA riječi hrvatske ministrice.

WASHINGTON

Američka vlada smatra da je uhićenje haških optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića i dalje prioritet i nakon što je NATO u BiH zamijenila mirovna misija Europske unije, rekao je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Boucher je rekao novinarima da američka vlada smatra da uhićenje najtraženijih bjegunaca pred Haškim sudom Karadžića i Mladića "treba ostati vrlo visoki prioritet" i da će dio Amerikanaca koji ostaje u BiH i dalje raditi na tome. Dodao je da je obračun s zločinima iz prošlosti važan za budućnost BiH i "konačnu integraciju BiH i svih njezinih dijelova u euroatlantske institucije".

Boucher je rekao da su Karadžić i Mladić jedan od razloga zašto Sjedinjene Države i NATO ostavljaju dio svojih snaga u BiH i nakon predaje mirovne misije vojnim snagama Europske unije EUROFOR.

MANILA

Tropska oluja Winnie, koja je u ponedjeljak poharala Filipine, i tajfun Nanmadol, koji je u četvrtak pogodio arhipelag, usmrtili su ukupno 753 osobe, pri čemu ih je nestalo 345, prema podacima koje su u petak objavile vlasti.

U gradovima Real, Infanta i General Nakar, najpogođenijima Winniejem i smještenima na istočnoj obali Filipina, pronađeno je 688 tijela, a 330 osoba još uvijek se smatra nestalima, kazao je pukovnik Jaime Buenaflor, zapovjednik vojnih operacija spašavanja.

Pobrojano je još trideset mrtvih i dvoje nestalih drugdje u zemlji, dodala je Civilna zaštita.

Tajfun Nanmadol koji je u četvrtak pogodio to područje, uzrokovao je smrt 35 osoba i nestanak njih 13, istaknula je Civilna zaštita.

Stotinu tisuća stanovnika pobjeglo je iz kuća na Luzonu, središnjem otoku arhipelaga, ističe iz iz istog izvora. Nanmadol se trenutno kreće prema Tajvanu i Hong Kongu.

PEKING

Četrdeset sedam osoba stradalo je u klizanju terena u petak u planinskom selu na jugozapadu Kine, okruženom rudnicima ugljena, priopćile su lokalne vlasti.

Prethodni podaci službene novinske agencije Nova Kina govorili su o 65 nestalih u toj nesreći do koje je došlo u selu Zuojiaying (pokrajina Guizhou).

"Četrdeset sedam osoba je stradalo i nema gotovo nikakve nade da ih se pronađe žive", izjavio je Guo Yan, zamjenik direktora ureda za civilne poslove pokrajine Nayong. Dvanaest je osoba ozlijeđeno, dodao je Guo. Uzroci nesreće do koje nije došlo zbog lošeg vremena nisu poznati ali seljani počinju okrivljavati brojne rudnike u okolici za klizanje terena koje je odnijelo 25 kuća.

BAGDAD

Nepoznati napadači ubili su u petak 11 policajaca i ranili šest u napadu na policijsku postaju u južnom dijelu Bagdada.

Policajci koji su preživjeli napad kažu da su napadači oslobodili 51 zatvorenika iz pritvora postaje Seydija. Pobunjenici često napadaju policijske postaje i zgrade u kojima su smješteni pripadnici snaga sigurnosti.

Prošlog su mjeseca gerilci napali nekoliko policijskih postaja u Mosulu, na sjeveru Iraka. Većina policajaca pobjegla je iz grada čim su počeli napadi na Mosul.

RIM

Dvoje teško i dvadesetak lakše ozlijeđenih ljudi posljedica su sudara dvaju vlakova pokraj mjesta Castellaneta di Taranto, na jugu Italije, objavila je tamošnja policija u petak ujutro.

Do sudara putničkog vlaka na liniji Reggio Calabrija - Bari i teretne kompozicije došlo je u četvrtak navečer u blizini željezničke postaje Palagianello, pokraj Castalnete di Taranto.

Sudar je skrivio strojovođa putničkog vlaka koji nije poštivao crveno signalizacijsko svjetlo na ulazu u postaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙