FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PT: VEČERNJI LIST O PROJEKTU DRUŽBE ADRIJE

ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Jadranskim morem je lani prevezenooko 100 milijuna tona opasnih tereta, uključujući naftu, a Hrvatska utom prijevozu i uz realizaciju prve faze projekta Družbe Adrijesudjeluje s manje od 10 posto, kazala je u intervjuu današnjemVečernjem listu predsjednica Uprave Janafa Vesna Trnokop-Tanta.
ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Jadranskim morem je lani prevezeno oko 100 milijuna tona opasnih tereta, uključujući naftu, a Hrvatska u tom prijevozu i uz realizaciju prve faze projekta Družbe Adrije sudjeluje s manje od 10 posto, kazala je u intervjuu današnjem Večernjem listu predsjednica Uprave Janafa Vesna Trnokop-Tanta.

Ističe i da je lani sjevernim Jadranom tankerima u Italiju prevezeno 47 milijuna tona nafte, od čega 37 milijuna tona u Trst.

Ekološke udruge protive se projektu Družba Adrija, kojim bi se ruska nafta dopremala do Omišlja.

"Smatram da treba poštivati sudjelovanje javnosti pri donošenju svake odluke, ali i stručne argumente", kaže Vesna Trnokop-Tanta.

Ove su godine dosad prihodi Janafa smanjeni 11 posto. Posljedica je to pada tečaja dolara, ali i činjenice da Janaf više nema prihode od lučkih pristojbi.

"Prihod u dolarima porastao nam je šest posto u prvih devet mjeseci ove godine, a rashodi poslovanja manji su deset posto. Sve je to donijelo dobit u tom razdoblju koja je čak 46 posto veća od planirane", kazala je Vesna Trnokop-Tanta.

Na pitanje prijeti li opasnost da projekt Družbe Adrije preuzmu Slovenija ili Italija, ako neće Hrvatska, čelnica Janafa kaže da Europa i Amerika razmatraju i druge strateške smjerove opskrbe naftom, a zemlje koje mogu biti konkurentne predlažu upravo svoje prijevozne potencijale kako bi povećale svoj energetski i gospodarski značaj u regiji.

"Najnovija je opcija da albanska luka Vlore postane konačno odredište naftovoda AMBO s godišnjim kapacitetom od čak 40 milijuna tona nafte. Riječ je o istom Jadranskom moru i riziku od mogućih onečišćenja", zaključuje Vesna Trnokop-Tanta u Večernjem listu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙