FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PT: JUTARNJI LIST O GENERIČKIM LIJEKOVIMA

ZAGREB, 29. studenog 2004. (Hina) - Vlada je u saborsku proceduruposlala prijedlog izmjena Zakona o lijekovima kojim se uvodiinstrument "data exclusivity", što bi moglo negativno utjecati nanajveće domaće proizvođače lijekova Plivu i Belupo, piše Jutarnjilist.
ZAGREB, 29. studenog 2004. (Hina) - Vlada je u saborsku proceduru poslala prijedlog izmjena Zakona o lijekovima kojim se uvodi instrument "data exclusivity", što bi moglo negativno utjecati na najveće domaće proizvođače lijekova Plivu i Belupo, piše Jutarnji list.

"Data exclusivity" jamči proizvođačima originalnih lijekova ekskluzivitet na hrvatskom tržištu od šest godina od registracije lijeka, što znači da se u tom razdoblju na tržištu neće moći pojaviti generički lijekovi, jeftinije kopija originala. A Pliva i Belupo svoju proizvodnju temelje upravo na generičkim lijekovima.

Zakon, doduše, dopušta da se ti lijekovi pojave na tržištu i ranije, no to zahtijeva različita istraživanja koja puno koštaju i dugo traju.

Ministar Andrija Hebrang kaže da se ovim izmjenama Zakon usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije.

"Ova odredba loša je za domaću industriju, ali moramo se pridržavati svjetskih pravila. Ulazak u svijet ima svoju cijenu", kaže Hebrang.

Domaća farmaceutska industrija još ne može komentirati predložene promjene, jer, poručuju, u Zakonu ima nejasnoća, piše Jutarnji list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙