FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

saborski Odbor za financije podržao osnivanje financijske policije

ZAGREB, 29. studenog 2004. (Hina) - Odbor za financije i državniproračun Hrvatskog sabora podržao je danas Vladin prijedlog Zakona ofinancijskoj policiji, koja bi trebala preuzeti kontrolu nad uplatamaproračunskih prihoda i voditi borbu protiv sive ekonomije.
ZAGREB, 29. studenog 2004. (Hina) - Odbor za financije i državni proračun Hrvatskog sabora podržao je danas Vladin prijedlog Zakona o financijskoj policiji, koja bi trebala preuzeti kontrolu nad uplatama proračunskih prihoda i voditi borbu protiv sive ekonomije.

Po Vladinu prijedlogu, u financijskoj policiji trebalo bi biti zaposleno oko 260 službenika, a za njezin rad će se iz proračuna za 2005. izdvojiti oko 38 milijuna kuna.

Članovi Odbora upozorili su na nedorečenost rješenja po kojem bi Vlada odredila kriterije i najviši mogući dodatak za natprosječne rezultate financijskih policajaca, na koji carinici i policajci nemaju pravo.

Odbor je prihvatio i Vladin prijedlog konačnih izmjena zakona o porezu na dobit i dohodak.

Odbor za gospodarstvo podržao je pak paket izmjena triju zakona koji bi trebali bitno izmijeniti odrednice energetske reforme iz 2002.

Te izmjene predviđaju, među ostalim, mogućnost izbora distributera električne energije, za sve potrošače, izuzev domaćinstava, od 2006.

Od koga će kupovati struju domaćinstva će moći birati tek 2008.

Zakoni predviđaju i obvezu preuzimanja struja iz obnovljivih izvora energije, ako bi se poticalo njihovo razvijanje.

Na odboru je upozoreno da je proizvodnja eletkrične energije obnovljivih izvora skuplja od one u klasičnim elektranama.

Zakonski paket predviđa i osnivanje hrvatske energetske regulatorne agencije koja će djelovati kao javna ustanova, a za svoj će rad odgovarati Saboru.

Podržan je i prijedlog da se u popis tvrtki od posebnog državnog interesa uvrsti i Brodarski institut, čime će se omogućiti sudjelovanje u Nadzornom odboru instituta i državnim dužnosnicima.

Odbor za financije odradio je sjednicu bez nazočnosti oporbenih zastupnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙