FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VLADA: NA CRNO RADI OKO STO TISUĆA LJUDI

ZAGREB, 25. studenoga 2004. (Hina) - U Hrvatskoj na crno radi oko stotisuća osoba, zbog čega država na doprinosima i porezima, godišnjegubi oko sedam milijardi kuna, istaknuo je u četvrtak potpredsjednikVlade Andrija Hebrang na sjednici Vlade na kojoj su prihvaćene mjereza suzbijanje sive ekonomije.
ZAGREB, 25. studenoga 2004. (Hina) - U Hrvatskoj na crno radi oko sto tisuća osoba, zbog čega država na doprinosima i porezima, godišnje gubi oko sedam milijardi kuna, istaknuo je u četvrtak potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang na sjednici Vlade na kojoj su prihvaćene mjere za suzbijanje sive ekonomije.

Zaživljavanju tih mjera trebala bi pomoći i Financijska policija, čije je ponovno osnivanje Vlada danas i zakonski predložila. Po riječima ministra financija Ivana Šukera to bi trebalo biti manje i vrlo operativno tijelo.

Glavne zadaće financijske policije bile bi kontrola i naplata trošarina, kontrola pretporeza, naplate koncesijskih naknada. Predviđa se da će posao u Financijskoj policiji naći 260 službenika i namještenika, a da će za njihove brutto plaće i sredstva za rad u 2005. trebati oko 38 milijuna kuna.

Među Vladinim mjerama za suzbijanje sive ekonomije, ministri posebno izdvajaju potrebu brzog i učinkovitog procesuiranja prekršajnih i kaznenih prijava. Potpredsjednik Hebrang upozorava da je prošle godine od 6.277 prekršajnih prijava riješeno tek njih 1.166, a 759 predmeta je obustavljeno zbog zastare.

Vladine mjere predviđaju i sprečavanje utaje poreza, bolju naplatu i sprečavanje šverca cigaretama, naftom, veći broj inspektora, osnaživanje režima prisilne naplate, mjere vezane uz kontrolu prometa životinjama i mesom, uvođenje diskretnih kontrola rada graničnih veterinarskih inspektora i carinskih djelatnika itd.

Vlada je u četvrtak bila izvještena o provedbi programa razvoja poduzetničkih zona do 2007. a prema planovima koje su dostavile lokalne jedinice, do tada se planira osnovati 555 poduzetničkih zona.

Do sada su lokalne jedinice u poduzetničke zone uložile 716 milijuna kuna, a za završetak tih zona potrebno je još 2,5 milijardi kuna, istaknuto je na sjednici Vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙