FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za zakonodavstvo podržao Konačni prijedlog zakona o braniteljima

ZAGREB, 23. studenoga 2004. (Hina) - Odbor za zakonodavstvo Hrvatskogsabora dao je danas zeleno svijetlo Konačnom prijedlogu zakona opravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koji izmeđuostalog utvrđuje nov način izračuna braniteljskih mirovina, koje bi ubuduće trebale iznositi 45 posto prosječne plaće u RH.
ZAGREB, 23. studenoga 2004. (Hina) - Odbor za zakonodavstvo Hrvatskog sabora dao je danas zeleno svijetlo Konačnom prijedlogu zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koji između ostalog utvrđuje nov način izračuna braniteljskih mirovina, koje bi u buduće trebale iznositi 45 posto prosječne plaće u RH.

U odnosu na prvo čitanje, Vlada predlaže novinu da se status dragovoljca dade i pripadnicima Oružanih postrojbi narodne zaštite koji su u obrani suvereniteta države sudjelovali najmanje šest mjeseci, u razdoblju do 24. prosinca 1991.

Status branitelja dobit će oružani pripadnici Narodne zaštite koji su u tom razdoblju u ratu sudjelovali najmanje 30 dana.

Status poginulog branitelja dodijelit će se i pomorcima koji su poginuli u obrani državnog suvereniteta, a prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), umjesto zakonom, regulirat će se bilateralnim sporazumom s BiH.

Ostale izmjene uglavnom su nomotehničkog karaktera.

Vanjski članovi Odbora upozorili su na nedostatak simulacija troškova državnog proračuna za mirovine branitelja po novom zakonu, ocjenjujući da će biti i do dva i pol puta veće od mirovina ostvarenih na temelju 40 godišnjeg radnog iskustva po općim propisima.

SDP-ovac Josip Leko upozorio je na neprovedivost odredbe po kojoj se od članova obitelji poginulog hrvatskog branitelja traži da se međusobno dogovore tko će od njih naslijediti pravo na stambeno zbrinjavanje po uvjetima povoljnijim od tržišnih.

"Ovim članove obitelji potičemo da jedan drugoga tuže, a ne daj Bože i na neke puno gore postupke", upozorio je Leko.

Odbor za financije i državni proračun suglasio se s izmjenama financijskog plana Hrvatskih autocesta (HAC) po kojima bi HAC u ovoj godini imao za 206,8 milijuna kuna veće prihode od prvotno planiranih, od čega bi 111, 8 milijuna kuna donijele cestarine.

HAC zbog toga traži povećanje rashoda za 196,8 milijuna kuna, s tim da bi se više uložilo u gradnju novih autocesta, a manje u održavanje postojećih.

Deficit HAC-a nakon rebalansa financijskog plana bit će za deset milijuna kuna manji i iznosio bi 3,5 milijardi kuna.

Najavljena sjednica Odbora za pomorstvo, promet i veze nije održana zbog nedostatka kvoruma. Odbor za gospodarstvo razvoj i obnovu odgodio je raspravu o HSS-ovu Prijedlogu zakona o poticanju domaće proizvodnje za plasman u turizmu jer nitko iz HSS-a kao predlagatelja nije doša na sjednicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙