FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

saborski Odbor za zaštitu okoliša podržao novi zakon o zaštiti prirode

ZAGREB, 29. studenoga 2004. (Hina) - Saborski odbor za prostornouređenje i zaštitu okoliša podržao je danas prijedlog novoga Zakona ozaštiti prirode te ga uputio u prvo saborsko čitanje.
ZAGREB, 29. studenoga 2004. (Hina) - Saborski odbor za prostorno uređenje i zaštitu okoliša podržao je danas prijedlog novoga Zakona o zaštiti prirode te ga uputio u prvo saborsko čitanje.

Po riječima državnog tajnika Ministarstva kulture Jadrana Antolovića Vlada novi zakon predlaže jer se postojeći, na snazi tek godinu dana, pokazao neprovedivim zbog čak šezdesetak podzakonskih akata na kojima se treba temeljiti njegova provedba.

Zakonom se inače predviđa na standardima EU utemeljena zaštita zaštićenih područja, životinjskih i biljnih vrsta te rijetkih minerala.

Antolović je kazao da trenutno 9,5 posto ukupnog državnog teritorija čine zaštićena područja, koja postaju sve atraktivnija domaćim, a posebno stranim turistima zbog čega ih je, tvrdi, potrebno kvalitetno zaštititi.

Niz primjedbi na predloženi zakon u ime speleoloških udruga iznio je vanjski član Odbora Mladen Garašić posebno na odredbe po kojima se svima, pa tako i speleolozima, zabranjuje snimanje i fotografiranje u speleološkim objektima, te na odredbe po kojima bi svaki ulazak u te objekte morali prijaviti Ministarstvu.

Takva zakonska rješenja ocijenio je neprihvatljivima zahtijevajući da se registriranim speleološkim udrugama omogući povlašteni položaj, odnosno da i dalje u znanstvene svrhe mogu ulaziti u špilje, snimati ih i fotografirati, bez prethodnih dozvola.

"Smisao zakona trebao bi biti taj da speleološki objekti budu zaštićeni a ne zatvoreni" rekao je Garašić.

Saslušavši iznesene primjedbe Antolović je najavio da će ih Vlada, kod izrade konačnog teksta zakona, uzeti u obzir.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙