FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat
ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

VUKOVAR - Nakon što je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata za stradale u srpskoj agresiji na Vukovar položio vijenac i zapalio svijeću predsjednik Stjepan Mesić je izjavio kako je upravo u Vukovaru slomljena kralješnica srpskom agresoru na Hrvatsku 1991. Budući da je u Vukovaru platio visoku cijenu, agresor se više nije usudio ići dalje, iako je plan bio nastaviti put prema Zagrebu, rekao je Mesić i dodao kako su hrvatske žrtve u Domovinskom ratu velike i ugrađene u stvaranje neovisne i suverene Hrvatske.

VUKOVAR - U spomen na brojne hrvatske branitelje i civile poginule u srpskoj agresiji na Vukovar 1991. godine, vijence podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata danas su položila i svijeće zapalila brojna državna i druga izaslanstva. U ime Hrvatskog sabora počast poginulima odalo je izaslanstvo predvođeno potpredsjednikom Sabora Darkom Milinovićem, a u ime Vlade izaslanstvo na čelu s potpredsjednicom Vlade i ministricom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadrankom Kosor.

ZAGREB - I popodnevni dio rasprave o prijedlogu državnog proračuna za 2005. obilježile su žestoke kritike oporbenih klubova, koji su Vladin proračun nazivali predizbornim, političkim i potrošačkim. Oporba je uvjerena da HDZ-ova Vlada ponovno, pred izbore, želi prevariti javnost praznim pričama o gospodarskom razvoju i socijalnoj osjetljivosti. Oporbene prozivke odbacio je ministar financija Ivan Šuker. HDZ je, pak, bez ikakvih 'ograda' i zahtjeva podržao predloženi proračun, koji će, po riječima Šime Prtenjače, omogućiti uvođenje reda u državne financije i potaknuti privatni sektor da, uz državu, pomogne gospodarski razvoj.

ZAGREB - Vlasnici koji imaju nekretnine u nacionalnim i parkovima prirode te strogim i posebnim rezervatima, a odluče ih prodati morat će ih prvo ponuditi državi, predviđa zakonski prijedlog o zaštiti prirode što ga je danas utvrdila hrvatska Vlada. Pravo prvokupa nekretnina u ostalim zaštićenim područjima, a takvi su primjerice regionalni i parkovi prirode, spomenuti zakon daje županijama odnosno gradu Zagrebu. Država i županije morat će se o njoj očitovati u roku od 90 dana od primitka pisane ponude, a ako ponudu ne prihvate u tom roku, vlasnici će svoje nekretnine moći prodati uz uvjete iz ponude.

ZAGREB - Znanstvenim novacima i asistentima koji su u sustav znanosti i visokog obrazovanja ušli prije novog Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju omogućit će se zadržavanje prava koja su stekli zaključivanjem prvog ugovora o radu. Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru na hitno donošenje uputila prijedlog izmjena navedenog Zakona. Tim se izmjenama precizira da će se najkasnije do 31. prosinca sa znanstvenim novacima, mlađim asistentima i asistentima zaključiti novi ugovor o radu, a sukladno prvom zaključenom ugovoru o radu na određeno ili neodređeno vrijeme.

ZAGREB - Status povlaštenog potrošača, odnosno potrošača koji može birati svog dobavljača električne energije, uskoro će dobiti svi potrošači s godišnjom potrošnjom višom od 20 gigavatsati (GWh), a osnovat će se i Hrvatska energetska regulatorna agencija. Neke su to od najbitnijih izmjena iz paketa energetskih zakona - izmjena Zakona o energiji, te novih tekstova zakona o tržištu električne energije i zakona o regulaciji energetskih djelatnosti, koje je Vlada s današnje sjednice uputila Saboru na hitno donošenje.

SPLIT - Ustavni sud RH odbio je ustavnu tužbu optuženika u tzv. "slučaju Lora" Emilija Bungura, koju je njegova odvjetnica Ankica Luetić podnijela protiv rješenja Vrhovnog suda o određivanju pritvora, ocijenivši je neosnovanom, potvrđeno je na Ustavnom sudu. U obrazloženju odluke Ustavnog suda, donesene 16. studenoga, navodi se kako je, razmatrajući navode tužbe, zaključeno da Vrhovni sud nije povrijedio ustavna prava optuženika i odredbe Europske konvencije. Trojica bivših vojnih policajaca, optuženih za ratni zločin u Lori 1992., u pritvoru su od 11. listopada, kada je s Vrhovnog suda stiglo rješenje o njihovu pritvaranju, dok su petorica od tada u bijegu i za njima je raspisana tjeralica.

ZAGREB - Odbor za izbor i imenovanja Hrvatskog sabora odlučio je danas Saboru predložiti da na dužnost pučkog pravobranitelja imenuje sadašnjeg zamjenika pučkog pravobranitelja Željka Thuera. Odbor je tako prihvatio prijedlog koji je u ime saborske većine iznio predsjednik Odbora Branimir Glavaš. Pučki pravobranitelj bira se na mandat od osam godina.

ZAGREB - Sindikat trgovine Hrvatske uputio je danas pismo predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, kao pokrovitelju sutrašnjeg službenog proglašenja poduzetnika godine koje organizira Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (CROMA), u kojem tvrdi da nagrada za poduzetnika godine Zdravku Pevecu "ide u krive ruke". Najbolji poduzetnik može biti samo onaj tko poštuje zakone ove države, uključujući i prava radnika, a to Pevec zasigurno nije, ističe se u pismu. Sindikat tvrdi da Pevec od ožujka sustavno onemogućava sindikalno organiziranje u svojoj tvrtki "Pevec" d.o.o. Pevec se oglušio i na intervenciju državne tajnice za rad Vere Babić da mora primiti sindikalne predstavnike.

SPLIT - Odvjetništvo je danas na temelju sudskog naloga preuzelo dokumentaciju o HIV-pozitivnim osobama od Zavoda za javno zdravstvo nakon napisa u medijima da 40-godišnji Splićanin namjerno širi tu bolest, potvrdio je zamjenik županijske državne odvjetnice Anatol Tomašević. Odvjetništvo je zatražilo dokumentaciju i od Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" iz Zagreba. Ako se na temelju dobivenih podataka i uvida u dokumentaciju utvrdi sumnja da određene zaražene osobe odbijaju liječenje te se ponašaju neodgovorno i svjesno šire bolest, odnosno ugrožavaju zdravlje i život drugih osoba, Državno odvjetništvo postupa po službenoj dužnosti, pokreće istragu i podiže optužnicu, kazao je Tomašević.

RIJEKA - Međunarodni znanstveni skup "Riječki filološki dani", započet večeras u Rijeci, okupio je 70-ak jezikoslovnih i književnih znanstvenika iz Hrvatske i još 10-ak europskih zemalja. Okupljene na trodnevnu, 6. skupu, na kojem sudjeluje 11 znanstvenika iz inozemstva s katedara kroatistike ili slavistike, pozdravili su predsjednik Organizacijskog odbora "Riječkih filoloških dana" Irvin Lukežić, dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci Elvio Baccarini i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Teme ovogodišnjih Filoloških dana su "Tradicije europskog identiteta", "Vinko Pacel i njegovo doba" i "Suvremena filološka misao". Večeras će biti predstavljen zbornik radova s prošlih Filoloških dana.

ZAGREB - Istaknuti hrvatski kemičar i dugogodišnji direktor Zavoda za istraživanje mora Instituta Ruđera Boškovića (IRB) Marko Branica preminuo je u srijedu u Zagrebu u 74. godini, priopćeno je danas iz IRB-a. Za svoja otkrića u kemiji mora profesor Branica dobio je niz najviših državnih nagrada, a bio je i laureat Heinekenove nagrade Nizozemske Kraljevske Akademije za svjetski istaknut doprinos znanosti. Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader uputili su danas brzojave sućuti obitelji prof. dr. Marka Branice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙