FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan ugovor o sanaciji odlagališta Ilovac

KARLOVAC, 26. studenog 2004. (Hina) - Predstavnici hrvatskog Fonda zazaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i grada Karlovca potpisalisu danas ugovor o korištenju sredstava Fonda za neposrednosufinanciranje i sudjelovanje u realizaciji Programa sanacijeodlagališta komunalnog otpada Ilovac vrijedan 8,8 milijuna kuna.
KARLOVAC, 26. studenog 2004. (Hina) - Predstavnici hrvatskog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i grada Karlovca potpisali su danas ugovor o korištenju sredstava Fonda za neposredno sufinanciranje i sudjelovanje u realizaciji Programa sanacije odlagališta komunalnog otpada Ilovac vrijedan 8,8 milijuna kuna.

Ugovor su potpisali v.d. direktor Fonda Vinko Mladineo i gradonačelnik Karlovca Božo Joha.

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić rekla je da je uz današnji ugovor, vrijedan 8,8 milijuna kuna, Karlovačkoj županiji namijenjeno i 20 milijuna kuna za sanaciju deponija opasnog otpada Lemić brdo te ukupno 42,9 milijuna kuna za odlagališta u Slunju, Ogulinu, Plaškom, Rakovici, Saborskom i Vojniću.

Podsjetila je da je Fond osigurao 330 milijuna kuna za 33 odlagališta diljem Hrvatske, a sada slijede novi natječaji za još 160 jedinica lokalne samouprave, među kojima su i odlagališta od Vojnića do Saborskog.

Župan Nedjeljko Strikić rekao je, zahvalivši za tih oko 72 milijuna kuna bespovratnih sredstava za zaštitu okoliša, da će taj novac biti dobro iskorišten i da je stigao u zadnji čas kako bi Karlovačka županija sačuvala neizmjerna bogatstva vodotokova, zelenila i turističkih potencijala.

Budući da grad Karlovac ima i lokacijsku dozvolu i studiju zaštite okoliša za sanaciju odlagališta na Ilovcu, a građevinska je dozvola također pred izdavanjem, gradonačelnik Božo Joha rekao je da će na proljeće već biti vidljivi učinci sanacije. Paralelno s tim počet će i istraživački radovi i studije utjecaja na okoliš na budućoj lokaciji i to u skladu s Generalnim urbanističkim planom, rekao je gradonačelnik Joha.

Ministrica je dodala kako GUP mora biti u skladu s prostornim planom Županije kojim su odlagališta predviđena na trima lokacijama i to za područje koje gravitira Karlovcu, Slunju te Ogulinu, a Karlovačka županija je jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja ima prostorni plan s ucrtanim lokacijama.

Nakon potpisivanja ugovora, odgovarajući na novinarsko pitanje kako bi bilo da gospodarenje otpadom financiraju strateški partneri, ministrica je novinarima izjavila kako je opasno gospodarenje komunalnim otpadom prepustiti raznim strateškim partnerima jer jedinice lokalne samouprave moraju imati kontrolu nad načinom deponiranja otpada i nad cijenom. Ona smatra da je najbolji model gospodarenja otpadom onaj koji već imamo, a to su komunalna gradska poduzeća.

Na sastanku, zatvorenom za javnost, ministrica Matulović Dropulić razgovarala je s gradonačelnikom Johom i suradnicima o projektu prenamjene napuštene zgrade bivše oružane na Trgu Josipa bana Jelačića u stambenu zgradu po modelu poticane stanogradnje sa 42 stana i 17 poslovnih lokala. Njezino je stajalište da bi adaptacija stare zgrade bila skuplja od izgradnje novih stanova po POS-u, ali da je to tek prvi razgovor o tome.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙