FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ-povjerenstvo: istražiti milijunske ugovore koji se povezuju s Čačićem i Tomčićem

ZAGREB, 25. studenoga 2004. (Hina) - Iz dokumentacije (bivšeg)Ministarstva za javne radove, obnovu i graditeljstvo na čijem je čelubio Radimir Čačić proizlazi da je u razdoblju od 2000. do 2003. toMinistarstvo temeljem POS programa zaključilo ugovore vrijedne 181milijuna kuna s tri tvrtke uz koje se u javnosti vezivalo eventualnoČačićevo vlasništvo, dok je u istom razdoblju s tvrtkom "Capital-ing"d.o.o. za projektiranje i nadzor čije, se vlasništvo pak vezivalo zabivšeg predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčiča, sklopilo ugovoreod 3,5 milijuna kuna, navodi se u Prijedlogu odluke o osnivanjusaborskog istražnog povjerenstva koji su predložili zastupnici HDZ-a.
ZAGREB, 25. studenoga 2004. (Hina) - Iz dokumentacije (bivšeg) Ministarstva za javne radove, obnovu i graditeljstvo na čijem je čelu bio Radimir Čačić proizlazi da je u razdoblju od 2000. do 2003. to Ministarstvo temeljem POS programa zaključilo ugovore vrijedne 181 milijuna kuna s tri tvrtke uz koje se u javnosti vezivalo eventualno Čačićevo vlasništvo, dok je u istom razdoblju s tvrtkom "Capital-ing" d.o.o. za projektiranje i nadzor čije, se vlasništvo pak vezivalo za bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčiča, sklopilo ugovore od 3,5 milijuna kuna, navodi se u Prijedlogu odluke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva koji su predložili zastupnici HDZ-a.

Povjerenstvo bi trebalo istražiti jesu li Radimir Čačić i Zlatko Tomčić dok su bili visoki državni dužnosnici pogodovali u zaključivanju ugovora između države i tvrtki za koje se u javnosti i medijima tvrdilo da su im vlasnici ili s njima povezani.

To bi povjerenstvo, navodi se u prijedlogu odluke o njegovu osnivanju trebalo ispitati zakonitost svih ugovora koje je pet tvrtki koje se vežu uz Čačića i Tomčića sklapalo s državom ili pravnim osobama u njenom vlasništvu.

Povjerenstvo bi trebalo odgovoriti i tko je u ime države zaključivao ugovore sa tim tvrtkama, kao i sve bitne činjenice vezane za sklapanje navedenih ugovora.

Istraživanje za koje je osnovano, povjerenstvo bi moralo obaviti najkasnije u roku od tri mjeseca i o svojim saznanjima izvijestiti Hrvatski sabor.

HDZ-ovi zastupnici u svom prijedlogu podsjećaju da su Čačić i Tomčić u mandatu prošle vlasti obnašali dužnosti ministra za javne radove obnovu i graditeljstvo odnosno predsjednika Hrvatskoga sabora.

Navode da se u javnosti i medijima često isticalo i ističe da ti dužnosnici ili osobe povezane s njima imaju tvrtke u djelomičnom ili potpunom vlasništvu te da su te tvrtke zaključile brojne ugovore s državom dok su Čačić i Tomčić obnašali visoke dužnosti.

Kao tvrtke uz koje se veže enventualno vlasništvo bivšeg ministara Čačića navodi se "Coning inženjering", "Congama", "Coneco" i Urbanistički zavod grada Zagreba.

Tomčić se, kažu, najčešće spominje kao vlasnik tvrtke "Capital-ing".

Pozivajući se na dokumentaciju Ministarstva za javne radove, na čijem je čelu bio Čačić HDZ-ovci u prijedlogu odluke iznose podatak po kojemu je od 2000. do 2003. godine na temelju POS-a ministarstvo zaključilo ugovore s "Coning inženjeringom", "Congamom" i Urbanističkim zavodom ukupno vrijedne oko 181 milijun kuna.

U istom razdoblju Ministarstvo mora s tvrtkama "Congama", "Coning inženjering" i "Coning" zaključilo je ugovore ukupno vrijedne oko 54 milijuna kuna.

Navode se i drugi podatci o zaključenim ugovorima tvrtki koje se povezuju s Čačićem te države i pravnih osoba u njenom vlasništvu.

Kad je riječ o tvrtki "Capital-ing" koja se veže uz Tomčića, HDZ-ovci tvrde da je Ministarstvo za javne radove u istom razdoblju s tom tvrtkom zaključilo ugovore u vrijednosti 3,5 milijuna kuna.

HDZ-ov prijedlog da osnuje istražno povjerenstvo koje bi se pozabavilo Čačićevim i Tomčićevim poslovima Hrvatski sabor jučer je uvrstio u dnevni red 11. tekuće sjednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙