FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

počeo VIII. međunarodni simpozij gospodarenje otpadom

ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Osmi Međunarodni simpozijgospodarenje otpadom Zagreb 2004. na kojem će od 17. do 19. studenogasudjelovati predstavnici 14 zemalja otvorila je danas zagrebačkagradonačelnica Vlasta Pavić.
ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Osmi Međunarodni simpozij gospodarenje otpadom Zagreb 2004. na kojem će od 17. do 19. studenoga sudjelovati predstavnici 14 zemalja otvorila je danas zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić.

Skup je u ime Predsjednika Republike pozdravio njegov savjetnik Esad Prohić, a u ime premijera i svoje osobno ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović- Dropulić naglasivši da se hrvatska Vlada opredijelila za aktivnu politiku koja "uspostavlja red u prostoru i osigurava kvalitetu okoliša".

Ministrica je izvijestila da će do kraja godine biti dovršena strategija gospodarenja otpadom te da je u izradi novi sustav propisa o otpadu u skladu s propisima EU.

Napomenula je da je putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano 335 milijuna kuna za sufinanciranje 35 deponija, a da se na natječaj za izradu projektne dokumentacije i sanaciju odlagališta javilo još 165 zainteresiranih.

Ministrica je također istaknula da se u Hrvatskoj mora sanirati devet velikih odlagališta opasnog otpada, najprije kod Vranjice i kod Obrovca, pri čemu se računa i na pomoć predpristupnih fondova EU.

Kao osnovni problem je istaknula reciklažu i odvajanje korisnih materijala iz otpada za preradu u sekundarne sirovine i napomenula da Ministarstvo i od stručnjaka sa simpozija očekuje prijedloge rješenja.

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić je podsjetila na uspješno provedenu sanaciju smetlišta Jakuševac vlastitim znanjem i po normama EU. Upozorila je, međutim, da se u zadnjih godinu dana šest posto povećala količina odloženog komunalnog otpada u Zagrebu te ocijenila važnim maksimizirati reciklažu otpada. Tu će biti važna izgradnja postrojenja za termičku obradu otpada, ali samo za otpad koji se neizbježno mora odložiti jer je glavni cilj da se u Zagrebu razvije tzv. bezdeponijskih koncept, naglasila je gradonačelnica Pavić.

Sudionici trodnevnog simpozija, koji organizira časopis "Gospodarstvo i okoliš", "Čistoća" i ZGOS, raspravljat će o brojnim temama od toga kako prilagoditi sustav nacionalnog gospodarenja otpadom Europskoj uniji do stručnih osvrta o nadzoru i postupanjem s otpadom, a posjetit će i odlagalište otpada Jakuševac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙