FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

vozač osuđen u crnoj gori od sutra u hrvatskom zatvoru

ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski državljanin, 52-godišnjiMladen Mirković koji je od 2002. u crnogorskom zatvoru bit će sutrapredan hrvatskim vlastima na graničnom prijelazu Bajakovo kako bi uHrvatskoj nastavio izdržavanje zatvorske kazne, priopćilo je danasMinistarstvo pravosuđa.
ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski državljanin, 52-godišnji Mladen Mirković koji je od 2002. u crnogorskom zatvoru bit će sutra predan hrvatskim vlastima na graničnom prijelazu Bajakovo kako bi u Hrvatskoj nastavio izdržavanje zatvorske kazne, priopćilo je danas Ministarstvo pravosuđa.

Mirković je 2. kolovoza 2001. kao vozač kamiona sudjelovao u prometnoj nesreći na cesti Cetinje-Podgorica u kojoj je smrtno stradalo 12 osoba. Od tada se nalazi u pritvoru u Podgorici i osuđen je na 15 godina zatvora za teško kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa. Vrhovni sud Crne Gore odbio je njegovu žalbu i potvrdio presudu.

Na zahtjev Mirkovićevog odvjetnika je komisija vještaka s beogradskog Instituta saobraćajnog fakulteta napravila vještačenje nesreće 26. lipnja 2003. i našla da je nesreća posljedica i pogreške vozila s kojim se sudario Mirkovićev kamion. Zbog toga je zatraženo ponavljanje postupka što je odbio Viši sud u Podgorici, a odbijanje je potvrdio i Vrhovni sud čime je Mirković iscrpio sve pravne lijekove koji su mu u tom postupku stajali na rapolaganju pred sudovima u Crnoj Gori, stoji u priopćenju Ministarstva.

Ministarstvo pravosuđa RH je kao jedinu preostalu mogućnost pomoći iniciralo postupak njegova transfera podnijevši molbu Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore da Mirković nastavi izdržavanje kazne u Hrvatskoj. Suglasnost da preostali dio kazne Mirković izdrži u Hrvatskoj dao je viši državni tužilac u Podgorici o čemu je Ministarstvo pravosuđa RH izviješćeno u lipnju ove godine i ujedno je zatraženo očitovanje koji će postupak preuzimanja izvršenja kazne primjeniti Hrvatska.

Strana sudska presuda može se preuzeti presudom domaćeg suda koji kaznu izriče sukladno domaćem kaznenom zakonodavstvu, pa je Županijski sud u Koprivnici donio presudu na 10 godina zatvora, što je maksimalna kazna za predmetno kazneno djelo po hrvatskom kaznenom zakonodavstvu, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙