FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lepoglava: 26 zatvorenika, državljana Srbije i Crne Gore odbija uzimati hranu

ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Broj zatvorenika koji u Kaznioniciu Lepoglavi od subote odbijaju hranu povećao se s 23 na 26, a riječ jeo osuđenicima za ratni zločin, državljanima Srbije i Crne Gore, kojiodbijanjem hrane prosvjeduju zbog nerješavanja njihova zahtjeva dazatvorsku kaznu nastave izdržavati u svojoj državi.
ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Broj zatvorenika koji u Kaznionici u Lepoglavi od subote odbijaju hranu povećao se s 23 na 26, a riječ je o osuđenicima za ratni zločin, državljanima Srbije i Crne Gore, koji odbijanjem hrane prosvjeduju zbog nerješavanja njihova zahtjeva da zatvorsku kaznu nastave izdržavati u svojoj državi.

Ministarstvo pravosuđa danas je priopćilo da je skupina od 23 zatvorenika u subotu za vrijeme ručka odbila uzimati kaznioničku hranu, nakon čega su upravi Kaznionice dostavili dopis u kojemu tvrde da na taj način prosvjeduju zbog nerješavanja njihovih zahtjeva za prijenos izvršavanja zatvorske kazne u Srbiji i Crnoj Gori, čiji su državljani.

Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana dvojica zatvorenika počela su uzimati hranu, ali se skupini koja prosvjeduje priključila petorica zatvorenika koji nisu potpisali spomenuti dopis, pa trenutno ukupno njih 26 i dalje odbija uzimati kaznioničku hranu, stoji u priopćenju.

Dodaje se da je u razgovoru s njima utvrđeno da su motivi njihova prosvjeda isključivo vezani uz iskazivanje nezadovoljstva nerješavanjem zahtjeva da kaznu nastave izdržavati u Srbiji i Crnoj Gori, te da nemaju nikakvih drugih motiva, posebno onih koji bi se odnosili na postupke tijekom izdržavanja kazne u Lepoglavi.

Zatvorenici, osuđeni uglavnom za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te ratnih zarobljenika, u prilog svom zahtjevu naveli su slučaj hrvatskog državljanina Mladena Mirkovića, osuđenog u Podgorici za izazivanje teške prometne nesreće u kojoj je poginulo 12 osoba, koji je nedavno predan hrvatskim vlastima.

Mirković, koji je od 2002. kaznu služio u crnogorskom zatvoru, prije nekoliko je dana predan hrvatskim vlastima i 10-godišnju zatvorsku kaznu nastavlja izdržavati u Hrvatskoj.

Naime, sud u Podgorici izrekao mu je 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog teškog kaznenog djela protiv sigurnosti javnog prometa, ali, pošto se strana sudska presuda može preuzeti presudom domaćeg suda, Županijski sud u Koprivnici donio je presudu na 10 godina, što je maksimalna kazna za predmetno kazneno djelo po hrvatskom kaznenom zakonodavstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙