FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U LEPOGLAVI 26 ZATVORENIKA ŠTRAJKA GLAĐU

ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Dvadesetšestorica osuđenika zaratni zločin štrajka glađu u Lepoglavi, prosvjedujući jer ne mogukaznu nastaviti izdržavati u Srbiji i Crnoj Gori, čiji su državljani,priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo pravosuđa.
ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Dvadesetšestorica osuđenika za ratni zločin štrajka glađu u Lepoglavi, prosvjedujući jer ne mogu kaznu nastaviti izdržavati u Srbiji i Crnoj Gori, čiji su državljani, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo pravosuđa.

Prvo je skupina od 23 zatvorenika u subotu za vrijeme ručka odbila uzimati kaznioničku hranu, nakon čega su upravi Kaznionice dostavili dopis u kojemu tvrde da na taj način prosvjeduju zbog nerješavanja njihovih zahtjeva za prijenos izvršavanja zatvorske kazne u Srbiji i Crnoj Gori.

Tijekom nedjelje i ponedjeljka dvojica zatvorenika počela su uzimati hranu, ali su se prosvjedncima priključila još petorica zatvorenika koji nisu potpisali dopis, pa trenutno njih 26-orica i dalje odbijaju uzimati kaznioničku hranu, stoji u priopćenju.

Dodaje se da je u razgovoru s njima utvrđeno da su motivi njihova prosvjeda isključivo vezani uz iskazivanje nezadovoljstva nerješavanjem zahtjeva da kaznu nastave izdržavati u Srbiji i Crnoj Gori, te da nemaju nikakvih drugih motiva, posebno onih koji bi se odnosili na postupke tijekom izdržavanja kazne u Lepoglavi.

Zatvorenici, osuđeni uglavnom za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te ratnih zarobljenika, su u prilog svom zahtjevu naveli slučaj hrvatskog državljanina Mladena Mirkovića, osuđenog u Podgorici za izazivanje teške prometne nesreće u kojoj je poginulo 12 osoba, koji je nedavno predan hrvatskim vlastima.

Mirković, koji je od 2002. kaznu služio u crnogorskom zatvoru, prije nekoliko je dana predan hrvatskim vlastima i desetogodišnju zatvorsku kaznu nastavlja izdržavati u Hrvatskoj.

Sud u Podgorici mu je izrekao 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog teškog kaznenog djela protiv sigurnosti javnog prometa, ali, pošto se strana sudska presuda može preuzeti presudom domaćeg suda, Županijski sud u Koprivnici donio je presudu na 10 godina, što je maksimalna kazna za takvo kazneno djelo po hrvatskom kaznenom zakonodavstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙