FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cvrtila: Politizacija će odvući dalje od rješenja

ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Vijeća za civilninadzor sigurnosnih služba Vlatko Cvrtila upozorio je sinoć naopasnosti da politizacija rada tih službi odvuče od rješenja i odpravih pitanja - rade li te službe što bi trebale raditi ili suprijetnja građanima.
ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih služba Vlatko Cvrtila upozorio je sinoć na opasnosti da politizacija rada tih službi odvuče od rješenja i od pravih pitanja - rade li te službe što bi trebale raditi ili su prijetnja građanima.

To je izrazio u HTV-ovoj emisiji Otvoreno nakon što je premijer Ivo Sanader izjavio da neće supotpisati razrješenje ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka koje je predložio predsjednik Stipe Mesić.

Ne postoji zakonski mehanizam kako riješiti ovu situaciju, i mi se ionako već dugo nalazimo u stanju koje prelazi pitanje dobrog ukusa, kazao je.

Godinama se igramo skrivača. Još nije implementiran zakon o sigurnosnim službama i ovi problemi će će se opet vratiti, zaključio je.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak kazao je da ne može komentirati najnoviji razvoj događaja jer nije dobio izvješće o nadzoru koje je zatražio njegov Odbor od Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Kad dobijemo izvješće moći će se reći je li bilo i od koga i u kojoj mjeri kršenja ljudskih prava. Do tada ne bih prejudicirao, kazao je.

Jarnjak je primjetio da je odnos "Pantovčaka" i "Banskih dvora" bio idiličan dok nije počela predizborna kampanja, kad su se "počeli miješati interesi".

Treba biti vrlo oprezan u davanju generalnih ocjena, zaključio je Jarnjak.

Bivši tajnik Mesićeva ureda Željko Bagić i bivši ravnatelj POA-e Franjo Turek izjavili su da nisu znali da je policija protiv njih podnijela kaznene prijave.

Bagić je izjavio da je nakon što je Ured Vijeća "poslao izviješće" očigledno je da je novinarka Helena Puljiz bila u pravu. Ravnatelj POA-e je zlouporabio svoj položaj i morao odgovarati za ono što je počinio, ustvrdio je Bagić.

Franjo Turek je rekao da ako netko smatra da je počinio kazneno djelo, tada poziva da se to istraži, ustvrdivši da to nikako ne može imati veze sa slučajem Helene Puljiz.

Jarnjak je izjavio da ne zna sadržaj prijave protiv dvojice navedenih, ali da je stav HDZ-a da se cijela afera što prije raščisti, da to bude u okviru zakona i da se skine hipoteka s puno ljudi koji čestito rade svoj posao u interesu sigurnosti građana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙