FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

B.a.B.e. nezadovoljne razvojem slučaja novinarke Helene Puljiz

ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Grupa za ženska ljudska pravaB.a.B.e. izrazila je danas nezadovoljstvo razvojem slučaja u kojem jenovinarka Helena Puljiz postala predmetom rasprava nekolikoinstitucija zaduženih za praćenje i nadzor rada Protuobavještajneagencije (POA).
ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Grupa za ženska ljudska prava B.a.B.e. izrazila je danas nezadovoljstvo razvojem slučaja u kojem je novinarka Helena Puljiz postala predmetom rasprava nekoliko institucija zaduženih za praćenje i nadzor rada Protuobavještajne agencije (POA).

Iako dosad nije naveden niti jedan razuman, a kamoli opravdan razlog za privođenje Helene Puljiz na razgovor u POA-u, postupak utvrđivanja činjenica usredotočuje se na ispitivanje vjerodostojnosti iskaza žrtve, a ne na nezakonitost čitavog postupka, ističu B.a.b.e. u priopćenju.

"Kada predsjednik Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi na javnoj televiziji izjavi da su utvrdili postojanje osnovane, ali ne i nedvojbene sumnje, svi bismo se trebali početi jako bojati za vlastitu sigurnost", kaže se u priopćenju.

Zašto Helena Puljiz mora bilo što dokazivati, kad je temeljno pitanje zašto je ona uopće bila privedena i kako netko, i to državna institucija, smije koristiti podatke iz intimnog života neke građanke za ucjenu i vrbovanje, pitaju B.a.b.e.

Umjesto da odgovorne osobe donesu jedini mogući zaključak o neopravdanom i nedopustivom korištenju ovlasti POA-e, javnost sluša o žrtvinu karakteru, psihičkom statusu i privatnu životu.

B.a.b.e pozivaju građanke i građane da se oštro usprotive takvim postupcima i zatraže odgovornost svih nadležnih, a od medija i svih političkih aktera da prilikom javne rasprave preuzmu punu odgovornost za zaštitu privatnosti i dostojanstva žrtve.

Od nadležnih, posebno članova Vijeća i saborskih odbora, B.a.b.e. očekuju nepristrano donošenje odluka s ciljem zaštite ljudskih prava i sigurnosti građanki i građana, a ne podlijeganje stranačkim i drugim interesima.

Ako se taj slučaj ne okonča brzo i na zadovoljavajući način, B.a.b.e. će poduzeti ozbiljne zakonske korake, a čitav slučaj podići na međunarodnu razinu, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙