FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA: NOVINARKA PRIJAVILA TAJNU SLUŽBU

ZAGREB, 2. studenog 2004. (Hina) - Novinarka Helena Puljiz se obratilaVijeću za nadzor tajnih službi zahtijevajući preispitivanjezakonitosti rada Protuobavještajne agencije (POA), koja ju je, kakotvrdi, ispitivala ucjenjivala i nudila suradnju.
ZAGREB, 2. studenog 2004. (Hina) - Novinarka Helena Puljiz se obratila Vijeću za nadzor tajnih službi zahtijevajući preispitivanje zakonitosti rada Protuobavještajne agencije (POA), koja ju je, kako tvrdi, ispitivala ucjenjivala i nudila suradnju.

Helena Puljiz, koja je slobodna novinarka, tvrdi da ju je POA prošlog mjeseca gotovo pet sati ispitivala o jednom bivšem suradniku predsjednika Republike i njenom novinarskom radu.

Puljiz tvrdi da je tijekom ispitivanja izložena pokušaju ucjene, potkupljivanja, ispitivanju o najintimnijim pojedinostima iz privatnog života te da joj je ponuđena suradnja s tom tajnom službom.

Vjerodostojnost pisma upućenog Vijeću 15. listopada, kojeg Hina posjeduje, potvrdio je u utorak i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić.

"Sa slučajem me upoznala Helena Puljiz i zamolila da s ničim ne izlazim u javnost i stoga ništa ne želim komentirati prije nego što se o njemu očituje Vijeće", kazao je Lučić.

Kazao je da je novinarka, nakon pismenog obraćanja, i usmeno pred Vijećem opisala tijek ispitivanja u sjedištu POA-e u Zagrebu te da bi Vijeće moglo pokrenuti i internu istragu u toj službi.

Lučić je načelno ocijenio da treba osuditi svako uplitanje tajnih službi u rad novinara te da je to nedopustivo u pravnoj državi.

U pismu upućenom predsjedniku Vijeća Vlatku Cvrtili novinarka tvrdi da ju je agent POA-e telefonom nazvao 5. listopada i, predstavljajući se kao djelatnik Odjela za organizirani kriminal MUP-a, zatražio da se sastanu u jednom lokalu. Agent je na razgovor došao s kolegom, a obojica su pokazali iskaznice POA-e i rekli da žele razgovarati o bivšem suradniku predsjednika Mesića, Željku Bagiću, njenom novinarskom radu u Jutarnjem listu i novinarskom praćenju politike predsjednika Republike. Potom su zatražili da razgovor nastave o sjedištu POA-e u Gruškoj ulici, gdje je, kako novinarka tvrdi u pismu, uslijedio gotovo petosatni razgovor.

Osim preispitivanja zakonitosti rada POA-e, Helena Puljiz traži da ju Vijeće obavijesti i jesu li protiv nje poduzimane mjere tajnog prikupljanja podataka te vodi li se službena evidencija o njenim osobnim podacima.

Predsjednik Vijeća Cvrtila i novinarka Puljiz danas nisu bili dostupni za izjavu.

Priču o ispitivanju Helene Puljiz u današnjem je broju objavio i tjednik Nacional, koji piše da je novinarka ispitivana o podacima koji bi predsjednika Mesića mogli kompromitirati o predstojećoj predizbornoj kampanji.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček je u utorak za Hrvatski radio ustvrdio da napisi u Nacionalu nisu istiniti.

"To je apsolutno netočna informacija koju držimo krajnjom špekulacijom i medijskom insinuacijom. Ukoliko je takvog iskaza bilo sasvim sigurno nije bio vezan uz ovu problematiku. O cijelom slučaju obaviješteni su i Ured predsjednika Republike i predsjednik Vijeća za civilni nadzor tajnih službi", izjavio je Maček.

Na pitanje tvrdi li da POA nije ispitivala novinarku, Maček je ustvrdio da "to nije rekao", objašnjavajući da POA niti u jednom trenutku s Helenom Puljiz nije razgovarala o nikakvim stvarima ili detaljima vezanim uz predsjednika Mesića.

Kao novinarka Jutarnjeg lista Helena Puljiz je jedno vrijeme za taj dnevnik pratila događanja iz Ureda predsjednika. Nacional tvrdi da su u Uredu predsjednika Mesića često bili nezadovoljni njenim tekstovima, zbog čega je predsjednik neslužbeno zabranio svojim suradnicima da joj daju informacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙