FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: slučaj Puljiz na odboru za nacionalnu sigurnost

ZAGREB,16. studenoga(Hina) - Protuobavještajna agencija (POA) nijeprekršila zakon kada je novinarku Helenu Puljiz pozvala na obavijesnirazgovor niti je bila prisluškivana, istaknuto je nakon današnjesjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji jeprihvatio zaključke
ZAGREB,16. studenoga(Hina) - Protuobavještajna agencija (POA) nije prekršila zakon kada je novinarku Helenu Puljiz pozvala na obavijesni razgovor niti je bila prisluškivana, istaknuto je nakon današnje sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je prihvatio zaključke

Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi o tom slučaju.

No, Vijeće nije moglo sa sigurnošću utvrditi, je li tijekom saslušanja POA prekršila prava novinarke pa će nadzor provesti treća institucija - Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, zaključak je sa sjednice Odbora.

Vijeće za nacionalnu sigurnost čine predsjednici Republike i Vlade, ministri pravosuđa, obrane, unutarnjih i vanjskih poslova, član Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost i načelnik Glavnog stožera, a Ured Vijeća je njegovo operativno tijelo s utvrđenim zadaćama.

Predsjednik Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi Vlatko Cvrtila izjavio je da provedenim nadzorom POA-e i obavljenih razgovora s novinarkom, Vijeće nije bilo u mogućnosti izvan svake sumnje potvrditi niti odbaciti njene tvrdnje, niti potvrditi ili odbaciti izjave djelatnika POA-e koji su obavili obavijesni razgovor s njom, a koje se razlikuju dijelom u sadržaju, dok se potpuno razlikuju u načinu vođenja obavijesnog razgovora".

To je izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Odbora za unutarnju politiku Ivanom Jarnjakom nakon sjednice Odbora.

Cvrtila je dodao da je Vijeće utvrdilo da je POA kontakt s novinarkom obavila na zakonit način, ali nije uspjelo utvrditi je su li tijekom razgovora prekršena lnjena judska prava, odnosno, jesu li ju, kako tvrdi, agenti ucjenjivali.

Izvijestio je i da je na pitanje postoji li tonski zapis razgovora, POA odgovorila niječno, te da je Vijeće utvrdilo da POA nije pratila i prisluškivala Puljiz, u što je novinarka izrazila sumnju u svojoj predstavci.

Vijeće nije nedvojbeno utvrdilo, ni postoje li valjani razlozi zbog kojih je POA razgovarala s Puljiz, pa će i taj posao morati odraditi Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Utvrđeno je, pak, da Puljiz nije bila upoznata s činjenicom da ima zakonsko pravo odbiti razgovor s agentima.

Slučaj Puljiz još je jednom podijelio saborsku oporbu.

Naime, četiri oporbena člana Odbora - Šime Lučin (SDP), Ante Markov (HSS), Pero Kovačević (HSP) i Srećko Ferenčak (HNS) glasovali su protiv zaključaka koje je predložilo Vijeće i zatražili da se Helenu Puljiz, ali i agente POA-e koji su je ispitivali, podvrgne poligrafu.

Protiv tog prijedloga glasovao i IDS-ovac Damir Kajin, a suzdržan je bio nezavisni Mirko Filipović.

Konačan zaključak o slučaju, smatraju oporbenjaci, trebalo bi donijeti na proširenoj sjednici Odbora, uz nazočnost svih koji su sudjelovali u njemu, te ministra unutarnjih poslova i glavnog državnog odvjetnika, no taj je prijedlog većina odbila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙