FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLUČAJ PULJIZ I POA-E I DALJE NERAZJAŠNJEN

ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Vijeće za civilni nadzorsigurnosnih službi zaključilo je da su agenti POA-e na zakonit načinobavili razgovor s novinarkom Helenom Puljiz, ali nije uspjeloutvrditi jesu li prekršili njezina građanska prava.
ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Vijeće za civilni nadzor sigurnosnih službi zaključilo je da su agenti POA-e na zakonit način obavili razgovor s novinarkom Helenom Puljiz, ali nije uspjelo utvrditi jesu li prekršili njezina građanska prava.

Kako Vijeće nije moglo sa sigurnošću utvrditi je li tijekom saslušanja Protuobavještajna agencija prekršila prava novinarke, nadzor će provesti treća institucija - Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost.

To je novinarima rečeno u utorak nakon sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je prihvatio zaključke Vijeća o tom slučaju.

Helena Puljiz je Vijeću prijavila da ju je POA početkom prošlog mjeseca gotovo pet sati ispitivala o Željku Bagiću, bivšem suradniku predsjednika Republike Stjepana Mesića, i njezinom novinarskom radu. Ona tvrdi da je tijekom ispitivanja bila izložena pokušaju ucjene, potkupljivanja, ispitivanju o najintimnijim pojedinostima iz privatnog života, da joj je ponuđena suradnja s tom tajnom službom, kao i posao u bilo kojoj novinskoj redakciji u Hrvatskoj.

Predsjednik Vijeća Vlatko Cvrtila izvijestio je u utorak da je na pitanje postoji li tonski zapis razgovora, POA odgovorila niječno, te da je Vijeće utvrdilo da POA nije pratila i prisluškivala novinarku, u što je ona izrazila sumnju u svojoj predstavci.

Vijeće nije nedvojbeno utvrdilo postoje li valjani razlozi zbog kojih je POA razgovarala s Helenom Puljiz, pa će i taj posao morati odraditi Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Utvrđeno je, pak, da ona nije bila upoznata s činjenicom da ima zakonsko pravo odbiti razgovor s agentima.

Vlatko Cvrtila je izjavio da provedenim nadzorom POA-e i obavljenih razgovora s novinarkom, Vijeće nije bilo u mogućnosti izvan svake sumnje potvrditi niti odbaciti njene tvrdnje, niti potvrditi ili odbaciti izjave djelatnika POA-e.

Cvrtila je rekao da se njihove izjave "razlikuju dijelom u sadržaju", dok se "potpuno razlikuju" u načinu vođenja obavijesnog razgovora.

Cvrtila je rekao da je Vijeće utvrdilo da je POA kontakt s novinarkom obavila na zakonit način, ali nije uspjelo utvrditi je su li tijekom razgovora prekršena njena ljudska prava, odnosno, jesu li ju, kako tvrdi, agenti ucjenjivali.

Ured Vijeća, kojemu je sada prepušteno da ispita slučaj, je operativno tijelo Vijeća za nacionalnu sigurnost. To Vijeće čine predsjednici Republike i Vlade, ministri pravosuđa, obrane, unutarnjih i vanjskih poslova, član Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost i načelnik Glavnog stožera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙