FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAHTJEVI BOGATIH DRŽAVA UGROŽAVAJU SPORAZUM O ZAŠTITI OKOLIŠA

PRAG, 25. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Zahtjevi SAD-a i drugihbogatih država za odgodom postupnog ukidanja pesticida koji nagrizaozonski omotač ugrožavaju opstanak Montrealskog protokola, jednog odnajvažnijeg svjetskih sporazuma o zaštiti okoliša, izjavili su učetvrtak analitičari.
PRAG, 25. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Zahtjevi SAD-a i drugih bogatih država za odgodom postupnog ukidanja pesticida koji nagriza ozonski omotač ugrožavaju opstanak Montrealskog protokola, jednog od najvažnijeg svjetskih sporazuma o zaštiti okoliša, izjavili su u četvrtak analitičari.

Stručnjaci i dužnosnici koji sudjeluju na konferenciji pod okriljem UN o tvarima koje oštećuju ozonski omotač rekli su da je protokol ugrožen zbog razlika oko kvota korištenja metil bromida, koji prvenstveno služi za raskuživanje zemljišta.

Sporazum, potpisan 1987. i pozdravljen kao jedan od najdjelotvornijih sporazuma o okolišu svih vremena, propisuje da razvijene zemlje moraju postupno potpuno ukinuti metil bromid i to do 2005.

No SAD, najveći svjetski potrošač tog pesticida, u Pragu je zatražio "iznimke u posebnim slučajevima", što se tumači korakom nazad u provedbi sporazuma.

"Tužna je istina da američka vlada poduzima niz akcija koje prijete da SAD pretvore u državu koja ne poštuje Montrealski protokol", izjavio je David Donegir, bivši američki pregovarač o tvarima koje nagrizaju ozon u vrijeme mandata Billa Clintona.

"Sjedinjene Države nisu same... I druge države traže pretjerane iznimke od pravila, ali ni blizu američkih iznimaka i domaćih mjera kojima se krši sporazum", dodao je.

Metil bromid se smatra iznimno djelotvornim pesticidom i koristi se na raznim kulturama, od cvijeća za uzgoj, do jagoda i rajčica. No istodobno nagriza ozon i djelomični je uzročnik rupe u omotaču koji štiti Zemlju od štetnih količina ultraljbičastog zračenja sunca, koja za posljedicu ima povećani broj slučajeva raka kože i očne mrene.

Analitičari tvrde da se ozonska rupa prošle godine smanjila za 20 posto i da bi se omotač mogao potpuno obnoviti do 2050., ako se ispune traženi uvjeti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙