FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RUSIJA RATIFICIRALA PROTOKOL IZ KYOTA, STUPA NA SNAGU 16. VELJAČE

NAIROBI, 18. studenog 2004. (Hina/AFP) - Rusija je u četvrtak formalnoratificirala Protokol iz Kyota i tako omogućila da 16. veljače 2005.na snagu stupi taj sporazum Ujedinjenih naroda o smanjenju globalnogzagrijavanja, kojemu je dosad pristupilo 126 država.
NAIROBI, 18. studenog 2004. (Hina/AFP) - Rusija je u četvrtak formalno ratificirala Protokol iz Kyota i tako omogućila da 16. veljače 2005. na snagu stupi taj sporazum Ujedinjenih naroda o smanjenju globalnog zagrijavanja, kojemu je dosad pristupilo 126 država.

Ruski veleposlanik pri UN-u Andrej Denisov predao je instrumente ratifikacije protokola glavnome tajniku UN-a Kofiju Annanu u Nairobiju, sjedištu UN-ova programa za zaštitu okoliša.

"Ovo je povijesni korak naprijed u naporima svijeta da suzbije istinsku globalnu prijetnju", rekao je Annan. "Odluka ima velike socijalne i gospodarske posljedice", nadopunio je Denisov.

Protokolom, koji će formalno stupiti na snagu 90 dana od današnje ruske formalne ratifikacije, 55 industrijski razvijenih zemalja obvezuje se smanjiti ispuštanje plinova koji stvaraju učinak staklenika, među kojima najviše CO2.

Ruski udio u tom onečišćenju iznosi 17 posto.

Održivost Protokola ovisila je o Rusiji otkako su se 2001. iz njega povukle Sjedinjene Države uz obrazloženje da im je sporazum preskup i da su iz obveza nepravedno isključene industrijalizirane zemlje kao što su Kina i Indija.

Moskva je Protokol potpisala još 1999., ali ga je pristala ratificirati u zamjenu za sporazum s Europskom unijom oko uvjeta za ulazak Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙