FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bogate države lobiraju za odgodu zabrane metil-bromida

LONDON, 23. studenog 2004. (Hina) - Očekuje se da će najbogatijeindustrijske države u svijetu SAD, Njemačka, Japan i Velika Britanijaovoga tjedna ustrajati na odgodi povlačenja iz upotrebe metil-bromida,poljoprivredne kemikalije koja je do kraja godine trebala bitizabranjena u sklopu dalekosežnog Protokola iz Montreala o zaštitiZemljinog ozonskog omotača, piše The Financial Times.
LONDON, 23. studenog 2004. (Hina) - Očekuje se da će najbogatije industrijske države u svijetu SAD, Njemačka, Japan i Velika Britanija ovoga tjedna ustrajati na odgodi povlačenja iz upotrebe metil-bromida, poljoprivredne kemikalije koja je do kraja godine trebala biti zabranjena u sklopu dalekosežnog Protokola iz Montreala o zaštiti Zemljinog ozonskog omotača, piše The Financial Times.

Ta se kemikalija koristi kao pesticid a postupno se povlači iz upotrebe u ključnim poljoprivrednim mjerama poput raskuživanja tla i kontrole štetočina ali su izuzeća od zabrane još uvijek ostavila netaknutom petinu potrošnje metil-bromida u svijetu.

Krajem ove godine ta bi izuzeća trebala prestati važiti, pri čemu se poljoprivrednici u nekim dijelovima razvijenog svijeta žale da su alternative metil-bromidu skupe i neučinkovite. Zato vlade 17 industrijski razvijenih država žele produljiti svoj rok za izbacivanje te kemikalije iz upotrebe do 2006. i dalje. Zemlje u razvoju imaju dulji rok za izbacivanje metil-bromida iz upotrebe - do 2015.

Izvršni direktor UN-ova programa za zaštitu okoliša (UNEP) Klaus Toepfer protivi se bilo kakvom pomicanju rokova, ustvrdivši da oporavak ozonskog omotača još ni izdaleka nije zajamčen. Bude li pak nastavljen trend njezove zaštite, mogao bi se oporaviti do sredine ovog stoljeća, tvrde u UN-u.

Potpisnici Protokola iz Montreala sastat će se ovoga tjedna u Pragu kako bi ocijenili napredak u provedbi sporazuma iz 1987., koji traži od bogatih država da obustave i upotrebu klorofluorougljičnih (CFC) plinova u aerosol sprejevima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙